Home >> Sport >> Istoria mingilor de fotbal folosite la Cupa Mondiala

Istoria mingilor de fotbal folosite la Cupa Mondiala

Mingea de fotbal a evoluat rapid in ultimii 50 de ani. De la mingea grea, urata si greu de folosit pana la Brazuca, mingea folosita la Cupa Mondiala din acest an s-au facut inovatii tehnice de exceptie, avand ca rezultat o minge usoara, sferica, care permite lovituri spectaculoase.

Multi dintre noi au crescut cu o imagine a unei mingi de fotbal prezentata la Cupa Mondiala din 1970 din Mexic, o minge care continea 20 de hexagoane albe si 12 de pentagoane negre. Mingea, desenata de designerul si arhitectul american  Richard Buckminster Fuller, a devenit atat de cunoscuta incat azi reprezinta un semn distinctiv pentru fotbal.

 

Desi fotbalul este prezent inca din evul mediu, evolutia mingei s-a lasat asteptata mult timp si a starnit dispute nenumarate. In finala din 1930, atat Argentina cat si Uruguay au avut cate o minge preferata, asa ca mingea preferata de argentinieni a fost folosita in prima repriza si schimbata in a doua repriza cu mingea dorita de uruguayeni (vezi poza de mai jos). Interesant este ca Argentia a condus la pauza, dar Uruguay a castigat meciul.

Pe langa forma nereusita (astazi am spune ca seamana cu o minge de volei), mingea de fotbal era facuta din piele si avea tendinta sa absoarba apa, ceea ce o facea sa fie mult mai grea. Acest fapt ducea la lovituri si rani provocate cu mingea, in special la sariturile la cap. De-a lungul timpului, mingea a devenit mai usoara si folosea mai putine imbinari, in dorinta de a rezolva problema traiectoriei care lua directii bizare (in 1934 un atacant a marcat intr-un mod pe care nu l-a putut replica nici dupa 20 de incercari).

 

Noul design al mingei s-a schimbat radical in 1970 cu noile mingi create de Adidas (acesta a ramas furnizorul oficial al Cupei Mondiale). Avand zone multiple si mici, mingea a devenit apropiata de ideea de sfera, ceea ce permitea un control superior. Asta a permis jucatorilor sa trimita (intentionat) mingii cu efect, pentru ca forma permitea predictii asupra traiectoriei.

Prima minge sintetica acesta a ramas dea fost folosita in 1986 la Cupa Mondiala din Mexic, dar avand la baza tot design-ul creat de Fuller. De fapt, acest design nu a fost inlocuit pana in 2006 cu noul design numit +Teamgeist. Cea mai mare dezvoltarea a fost reducerea numarului de panouri, datorita noilor modalitati de imbinare prin folosirea imbinarilor termice. Chiar si interiorul mingei a fost regandit astfel incat sa puna cat mai putina presiune asupra mingei si sa mentina forma sferica.

 

Mingea din acest an, Brazuca, are o suprafata rugoasa si doar sase panouri mari. Adidas spune ca Brazuca este mai aerodinamica si usor de controlat decat orice alta minge creata pana acum. Iar mingea nu arata ca alte mingi, cu acele panouri alungite si cusaturile verde stralucitor, portocaliu, albastru care arata foarte bine cand mingea se invarte.

Booking.com

Check Also

(Video) Cat de repede poate merge o masina de Formula E?

Pe 13 septembrie 2014 la Beijing va avea loc prima cursa de Formula E dedicata …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


six + five =

Booking.com