Home >> Sanatate >> Istoria tutunului

Istoria tutunului

Tutunul a fost folosit pentru prima data de populatia precolumbiana din America. Nativii americani cultivau planta si o fumau in pipe pentru scopuri medicinale si ceremoniale.

Cand Cristofor Columb a ajuns in Indiile de Vest in 1492, bastinasii l-au intampinat cu fructe, sulite de lemn si „anumite frunze uscate care aveau un parfum specific”. In timp ce echipajul a apreciat fructele, frunzele au fost aruncate pentru ca nu stiau pentru ce erau folosite. Cateva saptamani mai tarziu, in timp ce erau in recunoastere pe insula Cuba, doi membrii ai echipajului au raportat ca au vazut bastinasi care au infasurat acele frunze, le-au aprins si au inceput sa inhaleze fumul. Potrivit surselor, unul dintre marinari a incercat si el sa traga cateva fumuri si a devenit in curand un fumator confirmat, probabil primul european care a facut acest lucru.

Astfel au fost aduse cateva frunze de tutun si seminte in Europa, dar multi europeni nu au inceput sa foloseasca tutunul pana la mijlocul secolului 16, cand aventurierul si diplomatul francez Jean Nicot – de unde denumirea de nicotina – a inceput sa popularizeze utilizarea tutunului, disponibil in Franta in 1556,  apoi in Portugalia in 1558, Spain in 1559 si Anglia in 1565.

Prima cultura comerciala a fost cultivata in Virginia in 1612 de catre englezul John Rolfe. In cativa ani, tutunul reprezenta majoritatea produselor exportate. In urmatoarele doua secole, cresterea culturilor de tutun a alimentat cererea de sclavi pe plantatii.

La inceput, tutunul era produs in special pentru pipe, mestecat si prizat, tigarile nefiind populare pana la inceputul anilor 1800. Chiar daca acestea existau intr-o forma incipienta inca din anii 1600, nu au devenit populare in SUA pana dupa Razboiul Civil. Vanzarile de tigari au crescut odata cu inventarea primelor masini de ambalat tigari la sfarsitul anilor 1880.

Efectele negative ale fumatului nu au fost multa vreme cunoscute, abia in primul sfert al secolului 20 au inceput sa apara primele cercetari care stabileau o legatura intre fumat si cancer precum si durata de viata redusa a fumatorilor. In 1944, Asociatia Americana pentru cancer a inceput sa avertizeze cu privire la posibilele efecte negative ale fumatului, desi a recunoscut ca „nu exista nicio dovada certa” care leaga fumatul de cancerul pulmonar.

Situatia s-a schimbat dramatic incepand cu 1952, cand revista Reader’s Digest a publicat un articol care detaliaza pericolele fumatului. Efectul articolului a fost enorm: rapoarte similare au început sa apara si in alte publicatii periodice iar publicul a inceput sa ia aminte. In urmatorul an, vanzarile de tigari au scăzut pentru prima dată in mai mult de doua decenii.

Industria tutunului a raspuns rapid. In 1954, cele mai mari companii producatoare de tutun din SUA au format un comitet de cercetare pentru industria tutunului, care a venit cu ideea tigarilor filtrate si care promiteau un fumat mai „sanatos”. Publicul a raspuns pozitiv si vanzarile au crescut iar. Au urmat apoi diverse rapoarte si procese care au culminat cu interzicerea reclamelor pentru tigari si obligatia de a prezenta pe pachete efectele adverse ale fumatului.

In ultimii ani s-au cautat solutii pentru ca fumatorii sa isi poata satisface dorinta, prin inventarea de diverse tipuri de filtre si accesorii. Un trend nou este dat de tigarile electronice si consumabilele pentru acestea (vezi oferta) care schimba modul in care sunt folosite tigarile. Acestea sunt dispozitive care emit doze de nicotina vaporizata care este inhalata. Dispozitivul functioneaza cu baterii si poate fi folosit si pentru emiterea de vapori fara nicotina. Producatorii spun ca aceasta este o solutie pentru fumatorii care vor sa evite inhalarea de fum.

S-a dezvoltat astfel o intreaga industrie pentru producerea de e-tigari si accesorii tigari electronice. Producatorii si un numar semnificativ de utilizatori spun ca tigarile electronice furnizeaza o senzatie similara cu cea produsa de fumatul unei tigari chiar daca nu exista nicio ardere.

Primele tigari electronice au aparut in 2004 in China, fiind inventate de un farmacist chinez, si sunt disponibile intr-o varietate larga de forme. Multe din modelele actuale sunt automate – atunci cand utilizatorul trage din tigara electronica, un senzor activeaza elementul care incalzeste solutia si formeaza vapori ce sunt inhalati. Utilizatorul poate decide sa foloseasca sau nu lichid care contine nicotina.

Articol prezentat de Tigaraelectronica-nr1.ro

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


12 + 1 =

Booking.com