Home >> Energie >> Izolarea termica a cladirilor

Izolarea termica a cladirilor

Izolarea termica a cladirilor este un factor important pentru ca ocupantii acestora sa beneficieze de confort termic, sa reduca pierderile de caldura nedorite si poate reduce cererea de energie pentru sistemelor de incalzire si de racire, reducand costurile.

Izolarea termica este procesul prin care se reduce transferul de caldura (transferul de energie termica intre obiecte cu temperaturi diferite) intre obiectele aflate in contact termic sau in zona de influenta prin radiatia termica. Izolatia termica poate fi realizata cu metode special proiectate sau procese de lucru precum si cu forme si materiale adecvate fiecarei locatii in parte.

Izolarea termica nu rezolva neaparat problema de ventilatie a cladirilor si poate sau nu afecta nivelul de izolare acustica. Mai exact, izolarea termica se refera doar la materialele de izolare utilizate pentru a incetini pierderea de caldura, cum ar fi: celuloza, vata de sticla, vata minerala, polistiren extrudat sau polistiren expandat, spuma de uretan, vermiculit, perlit, fibre de lemn, fibre vegetale, paie, fibra de origine animala (lana de oaie), ciment, pamant sau sol, dar poate implica, de asemenea, o serie de modele si tehnici pentru a aborda principalele moduri de transfer de caldura – conductie, radiatie si convectie materiale.

Cat de mult trebuie izolata termic o casa depinde de proiectarea ei, de constructie, clima, costurile cu energiea, bugetul alocat pentru izolare si nu in ultimul rand, preferinta personala. Chiar daca izolatia va fi acoperita la final cu alte materiale gen glet, tencuiala decorativa, vopsea lavabila s.a.m.d., raman totusi multe variabile de luat in calcul pentru a gasi varianta cea mai potrivita.

Strategia de izolare a unei cladiri trebuie sa se bazeze pe o analiza atenta a modului de transfer de energie si directia si intensitatea in care se misca. Acest lucru se poate modifica pe parcursul zilei si de la sezon la sezon. Este important sa alegeti un design adecvat, combinatia corecta de materiale si tehnici de constructie pentru a se potrivi in orice situatie.

Pentru a determina daca ar trebui sa adaugati izolatie termica, trebuie mai intai sa aflati cat de multa izolatie aveti deja in casa. Pentru aceasta, faceti un audit personal sau solicitati ajutorul firmelor specializate care va pot masura exact pierderile de temperatura in casa, in diverse zone ale casei si care va pot indica exact ce materiale sunt necesare pentru o buna izolatie. Fiind o lucrare de anvergura si care trebuie sa reziste mult in timp, este indicat sa folositi materiale de calitate dupa un plan bine stabilit.

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × three =

Booking.com