Home >> Energie >> Jocul care ne invata cum sa reducem factura la curent

Jocul care ne invata cum sa reducem factura la curent

Daca aveti putin timp liber – si probabil aveti daca cititi acest articol 🙂 – incercati jocul Power House pe Facebook. Premiza jocului este foarte simpla: ghidati o familie printr-o serie de sarcini casnice pentru a folosi cat mai putina energie electrica.

Pare o idee simpla, dar jocul este suficient de bine structurat incat sa va prinda repede. Si asta pentru ca exista cateva solicitari. Jocul implica mutarea membrilor unei familii intr-o casa virtuala unde acestia se ocupa de diverse activitati care implica electricitate, de la spalatul rufelor, facutul cafelei si pana la folosirea baii.

Scopul jocului este de a conserva cat mai multa energie prin inchiderea diverselor aparate electrice si electrocasnice. Aici apare provocarea: membrii familiei nu vor intra intr-o camera fara lumina (adica trebuie sa existe fie o lumina aprinsa fie sa intre lumina in camera dintr-o sursa exterioara, cum ar fi lumina pe hol), si, daca folositi prea multa energie in acelasi timp, se vor arde sigurantele. Pe masura ce jocul progreseaza, apar mai multi membri ai familiei care intra in casa in acelasi timp, ridicand astfel nivelul de dificultate.

Power House a fost dezvoltat de cercetatori cu scopul explicit de a invata jucatori cum sa reduca consumul de energie in lumea reala. Si se pare ca functioneaza, rapoartele oferite de diverse institutii implicate arata ca cei care au jucat acest joc, au inceput sa gandeasca in termeni de eficienta energetica.

Pentru a fi siguri ca se datoreaza jocului si nu altor factori, cercetatorii au adus 40 de participanti intr-un laborator unde erau pornite cinci aparate consumatoare de energie: doua lumini pentru camera, o lampa cu picior, o lampa de birou si un calculator. Jumatate dintre participanti au jucat Power House, iar cealalalta jumatate au jucat un joc care se concentra asupra serviciilor alimentare.

Dupa 30 de minute, participantilor li s-a spus sa inchida biroul si sa plece, fara a li se da alte instructiuni. Apoi cercetatorii au verificat cati dintre ei au inchis aparatele care consumau curent. Astfel, cei care au jucat Power House au oprit in medie 2.55 aparate consumatoare de curent (intre 2 si 3 aparate au fost inchise) in timp cei care au jucat jocul despre servicii alimentare, doar 0.55 au inchis aparatele (putin peste jumatate dintre ei au inchis vreun aparat consumator de energie).

La fel de interesanta a fost si constatarea ca, desi jucau un joc care indica reducerea consumului de energie, niciunul dintre participantii la joc nu a facut conectiune constienta cu acesta. Asa ca, pentru a avea o imagine clara daca aceste schimbari se datoreaza sau nu jocului, au apelat la o companie de electricitate din California pentru a recruta 51 de adulti pentru un test pe teren.

Participantii au facut o serie de sarcini timp de 10 sesiuni in care au jucat acest joc, pe parcursul a 17 zile, timp in care energia de acasa a fost monitorizata de compania de electricitate. Chiar daca cifrele nu au fost la fel de surprinzatoare ca in cazul testului din laborator, s-a observat totusi ca pentru toti participantii a scazut consumul de energie cu 2% pe perioada cand participantii au jucat acest joc, comparativ cu consumul inregistrat cu o luna inainte si dupa. Nu este o cifra mare, dar este un inceput pentru diverse aplicatii care sa faca din reducerea consumului de energie o sarcina placuta si amuzanta.

Booking.com

Check Also

Top energii alternative pentru viitor

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca sursele actuale de petrol, gaze si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com