Home >> Social >> Jocurile copilariei

Jocurile copilariei

Un studiu recent arata ca joaca in afara casei este pe cale sa fie inlocuita pentru marea majoritate a zilei de vizionarea programelor la TV sau jocurile pe calculator si mai nou, tablete si telefoane mobile. Chiar daca nu putem da vina in intregime pe jocurile electronice pentru aceasta situatie sau pentru cresterea numarului de copii obezi, prea multa tehnologie are cu siguranta efect asupra copiilor, atat la nivel de dezvoltare fizica cat si intelectuala si sociala.

Copiii si adultii deopotriva sunt predispusi la a mancar snacks-uri sau mancare nesanatoasa in timp ce stau sa se uite la televizor. Conform recomandarilor actuale, un copil nu ar trebui sa petreaca mai mult de doua ore in fata televizorului sau calculatorului. Combinatia dintre mancatul in fata televizorului sau calculatorului si inactivitate rezulta in probleme de sanatate ca obezitatea, diabet, probleme cu somnul, lipsa de concentrare la scoala, nervozitate etc. Simplu fapt de a lasa copilul in fata unui televizor sau tableta/telefon/calculator cu o ora si jumatate de ora inainte de culcare ii va strica acestuia somnul, pentru ca organismul va fi pus pe pozitia de activitate in loc de odihna. Este deci necesara implicarea parintilor in programul copilului si stabilirea unor limite de utilizare. Din pacate, pentru unii parinti televizorul a devenit metoda de a-si castiga putina liniste si a rezolva alte probleme in casa. Ca orice situatie in exces, folosirea intensiva a televizorului sau altor dispozitive electronice va duce la diverse probleme de sanatate precum si probleme de comportament si inadaptare sociala.

Pentru fiecare ora petrecuta in casa folosind un dispozitiv electronic, ar trebui ca o alta ora sa fie petrecuta facand alta activitate care ar trebui sa fie si amuzanta. Se pot folosi papusi, jocuri cu puzzle, masinute cu telecomanda, jocuri bakugan, jocuri de societate gen Monopoly,  jocuri spider man, orice il face pe copil sa isi foloseasca inteligenta si creativitatea. Ca sa vedem si o parte relativ buna legat de folosirea dispozitivelor electronice, au aparut jocuri care implica miscarea jucatorului,  cum sunt jocurile care folosesc tehnologia Kinect sau consola de jocuri Wii unde jucatorul trebuie sa danseze, sa joace tenis, ping pong si multe alte jocuri de profil. Multe dintre ele se joaca in sistem multiplayer, asa ca mai multi copii pot fi implicati in aceasta activitate de recreere. Studiile au indicat insa ca chiar daca jocurile implica o crestere a ritmului cardiac in cazul copiilor care s-au jucat aceste jocuri, acestia nu au devenit mai activi in restul timpului sau in general, deci aceste jocuri trebuie sa serveasca doar ca un mod de recreere si nu sa inlocuiasca complet activitatea fizica.

Varianta cea mai buna ramane insa activitatea care imbina miscarea cu placerea, ca mersul cu bicicleta, cu rolele, plimbarea cu cainele prin parc si joaca cu acesta, participarea la un sport in afara orelor de scoala si chiar jocuri gen de-a v-ati ascunselea,  leapsa sau sotronul.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × 1 =

Booking.com