Home >> Sanatate >> La nivel global, peste 2 miliarde de oameni sunt supraponderali sau obezi

La nivel global, peste 2 miliarde de oameni sunt supraponderali sau obezi

Obezitatea nu mai este de ceva vreme apanajul tarilor bogate. O dovedesc cifrele care indica o crestere alarmanta a cazurilor in intreaga lume, inclusiv in tari care nu aveau aceasta problema cu ani in urma. In timp ce SUA este locul unde se gasesc 13% din oamenii obezi din intreaga lume, multe alte tari incep sa aiba aceeasi problema.

O analiza majora a peste 1700 de studii publicate de-a lungul timpului indica faptul ca situatia s-a schimbat drastic in ultimii 30 de ani. Intre 1980 si 2013, numarul persoanelor supraponderale sau obeze a crescut la nivel global de la 857 milioane la 2.1 miliarde. Mai mult de 36% dintre barbati si 38% dintre femei au acum Indicele de Masa Corporala (IMC) mai mare de 25, pragul peste care o persoana este considerata a fi supraponderala. In 2010, la nive global excesul de greutate si obezitatea au provocat 3.4 milioane de decese,  insemnand circa 3.9% ani de viata pierduti si 3.8% persoane cu handicap datorate acestei situatii.

Crestea numarului de persoane cu probleme de greutate a fost foarte mare in special in Estul Mijlociu si Africa de Nord, unde 58% din barbatii adulti si 65% dintre femeile adulte sunt acum obeze sau supraponderale. Acceasi problema a aparut si in Caraibe si insulele din Pacific. In Kiribati, Micronesia, Tonga si Samoa, peste 50% dintre femei sunt obeze (avand IMC peste 30).

In tarile dezvoltate, sunt mai multi barbati supraponderali decat femei. In schimb, in tarile in curs de dezvoltare, situatia se schimba: sunt mai multe femei supraponderale decat barbati. Studiul indica faptul ca in tarile dezvoltate, procesul de crestere in greutate a ramas la valori constante in ultimii ani, dar a crescut in alte tari. Studiul nu indica o singura cauza pentru acest fapt, dar noteaza ca aceasta crestere a fost substantiala si larg raspandita intr-un timp scurt.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


12 + 18 =

Booking.com