Home >> Editoriale >> La nivel global se arunca circa 1.3 miliarde de tone de mancare anual

La nivel global se arunca circa 1.3 miliarde de tone de mancare anual

Adica aproape o treime din mancare este aruncata. Dupa alte statistici, valoarea ajunge la 2 miliarde de tone anual, adica intre 30 si 50% din productia mondiala. Statistica arata si mai infiorator in conditiile in care in lume exista aproape 870 milioane de persoane care sufera de foame in timp ce in lume se produc circa patru miliarde de tone metrice de produse alimentare pe an. La un numar de 6.8 miliarde de oameni asta inseamna ca unul din opt oameni se duce la culcare flamand in fiecare zi.

In fiecare an, consumatorii din tarile bogate arunca aproape la fel de multa mancare (222 milioane tone) ca productia integrala de mancare din Africa Sub-Sahariana (230 milioane tone). Se preconizeaza ca la sfarsitul acestui secol vor fi alte 3 miliarde de persoane care vor trebui hranite, mai exact vor fi de hranit circa 9.5 miliarde de oameni. Asta inseamna o presiune imensa pe resursele existente (pamant, apa, energie) pentru a produce mancare.

Cum ajunge aceasta mancare sa fie aruncata? In Marea Britanie de exemplu, circa 30% din culturile de legume nu sunt recoltate pentru ca nu indeplinesc standardele vanzatorilor despre cum trebuie sa arate o leguma. In acest fel vanzatorii genereaza 1.6 milioane de tone de mancare aruncata in fiecare an. Impreuna cu alte feluri de mancare, se ajunge ca 6.7 milioane tone de mancare din 21.7 milioane cumparata sa fie aruncata, deci o treime din mancare ajunge la gunoi. In SUA, 30% din toata mancarea, valorand 48.3 miliarde USD este aruncata in fiecare an.(sursa)

O alta problema care apare este legata de achizitia excesiva de produse datorata diverselor promotii, modului in care sunt prezentate produsele etc. Per ansamblu, intre 30% si 50% din produsele cumparate in acest fel sfarsesc prin a fi aruncate. Daca in tarile dezvoltate problema tine de abundenta de produse si de ce nu, de educatia fiecaruia, in tarile subdezvoltate apar probleme la recoltarea ineficienta, transportul local ineficient, infrastructura precara si depozitarea inadecvata.

Problema cu mancarea aruncata nu tine doar de aspectul financiar. Pamantul folosit pentru culturi devine sterp prin folosirea excesiva de produse chimice. Mancarea nu mai are gust pentru ca pamantul nu mai este roditor. Se ajunge astfel la culturi fortate, mancare de slaba calitate nutritiva si deseuri in cantitati incredibile. Se estimeaza ca la nivel global productia de mancare utilizeaza circa 4.9 GHA (Global Hectar) din 10 GHA disponibile sunt folosite si cifra creste in fiecare an.

Modul in care este folosit pamantul are din nou importanta. De exemplu, pe un hectar de pamant se poate cultiva orez sau rosii pentru circa 19-22 de oameni pe an. Aceeasi suprafata insa va produce suficienta carne de miel sau de vita pentru unu sau doi oameni pe an.

Apa care este folosita ajunge la cote impresionante. In acest moment, circa 3800 miliarde metrii cubi de apa sunt folositi de oameni la nivel global in fiecare an. Circa 70% din aceasta valoare este folosita in agricultaura si nivelul va creste in urmtorii ani. Se estimeaza ca valorile vor ajunge la 10-13.000 miliarde metrii cubi anual in 2050. Din nou, apare problema utilizarii apei, un animal are nevoie cu 50% mai multa apa decat o planta.

Energia este o resursă esentiala de-a lungul intregului ciclu de productie de alimente , iar estimarile arata o medie de 7-10 calorii necesare in productia unei singure calorii de aliment. Valoarea variaza dramatic in functie de cultura de la trei calorii pentru plante la 35 de calorii pentru carnea de vita. Deoarece o mare parte din aceasta energie provine de la utilizarea combustibililor fosili, risipa de alimente contribuie la incalzirea globala si la  utilizarea ineficienta a resurselor . (sursa)

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *