Home >> Tehnologie >> Laptop sau tableta?

Laptop sau tableta?

Cu atat de multe gadgeturi disponibile pe piata, poate fi foarte dificil pentru clienti sa aleaga ce achizitie sa faca. Laptopurile si tabletele sunt foarte populare in diverse grupuri si in zone diferite pe glob, in special datorita experientei furnizate catre utilizatori.

Un laptop este caracterizat ca un calculator personal mobil – un dispozitiv care poate face fata la fel ca un desktop la orice solicitare dar beneficiind de mobilitate. Laptopurile au devenit mai usoare cu timpul, dar fara sa faca rabat la calitate, functii si performante. Au fost aduse la standarde comune diverse componente de tipul incarcator de laptop pentru a scadea costurile si a usura tranzitia de la un producator la altul. Standardizarea in domeniul calculatoarelor face ca diverse piese laptop HP de exemplu sa se potriveasca si la alte laptopuri.  Pentru multi utilizatori, laptopurile au devenit principalul dispozitiv de calcul pentru ca le permite sa efectueze toate solicitarile necesare care ar fi efectuate pe un desktop dar avand avantajul mobilitatii si flexibilitatii. In functie de necesitati, exista laptopuri de diverse marimi, putere de calcul si alte optiuni suplimentare. Laptopurile pot beneficia in plus si de avantajele desktopurilor, de exemplu li se pot „atasa” tastaturi laptop-uri ieftine care sa permita un control mai bun, in special pe laptopurile de marime mica, sau pot fi conectate la un ecran mai mare pentru o imagine mai buna.

Tabletele, pe de alta parte, sunt in prezent apogeul tehnologiei mobile . Acestea sunt compacte , foarte usoare si extrem de ușor de transportat . Cu toate acestea, ele nu au puterea de procesare a unui laptop, asta pentru ca teoretic, tabletele nu au nevoie de o putere de calcul la fel de mare ca laptopurile, insa sunt frecvente platformele hardware cu procesoare quad-core. Funcționalitatea lor ca un dispozitiv de calcul este limitata, desi suficienta pentru diverse utilizari. Tabletele pot fi ideale pentru cei care navigheaza pe Internet ocazional, cum ar fi pentru citirea stirilor sau accesarea site-urilor web populare, sau pentru diverse jocuri, vizionat filme si citit carti in timp ce calatoresc. In plus, tabletele pot fi folosite pentru diverse operatiuni specializate ca design, muzica, arhitectura, grafica etc.

Care ar fi principalele diferente intre cele doua dispozitive? Spatiul de stocare este net superior in cazul laptopurilor. Chiar daca au aparut pe piata si tablete cu spatiu de 128 GB, sunt depasite usor de laptopuri care au hard discuri incepand de la un minim de 250 GB.

Memoria ram: daca pana anul trecut erau doar cateva tablete care aveau 2 GB RAM, anul acesta odata cu ieftinirea tehnologiei, numarul acestor tablete creste. Cerintele de sistem nu sunt insa atat de mari ca in cazul laptopurilor, asa ca pentru solicitarile uzuale pentru o tableta, 1 GB RAM ar putea fi suficient. Si aici, laptopurile stau mai bine, in general avand memorie RAM de cel putin 4GB.

Tabletele insa stau mult mai bine la capitolul autonomie. Pentru ca vorbim de mobilitate, autonomia este un factor important. Unele tablete ajung si la 10 ore de utilizare fara reincarcare, dar in general o perioada de 6-8 ore este ceva normal pentru o tableta, ceea ce depaseste de cele mai multe ori laptopurile, unde rar se atinge o autonomie de 3-4 ore.

Pretul este iar un factor de diferentiere. Desi exista tablete cu preturi apropiate sau peste cel al unor laptopuri, in general o tableta cu facilitati multumitoare ajunge sa coste mai putin decat un laptop. Diferenta insa nu este atat de mare, astfel incat decizia devine si mai grea daca nu se stie ce se vrea de la dispozitiv.

In ultima vreme se observa un trend crescator pentru tabletele hibrid, care incearca sa incorporeze facilitatile unui laptop cum ar fi tastatura. Domeniul este foarte disputat si au aparut diverse variante care sa ofere aceasta experienta combinata. In plus, aparitia noului sistem de operare Windows 8 precum si dezvoltarea tehnologiilor folosite la componentele tabletelor ar putea inclina balanta catre aceste dispozitive.

Alegerea celei mai bune optiuni tine deci de preferintele si solicitarile fiecaruia, nefiind vorba neaparat de un invingator. Ambele dispozitive ofera facilitati convenabile si puternice, dar cel mai eficient dispozitiv va fi cel care se va potrivi nevoilor personale.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com