Home >> Editoriale >> Li-Fi – tehnologia wireless ce foloseste lumina in loc de unde radio

Li-Fi – tehnologia wireless ce foloseste lumina in loc de unde radio

Retelele de wireless actuale au o problema: cu cat sunt mai accesate, cu atat scade viteza de transfer. Cercetatorii de la universitatea Fundan din Shanghai au demonstrat tehnologica care permite transmiterea de date sub forma de lumina in loc de unde radio, care rezolva problema congestiei si ar putea fi de cel putin zece ori mai rapida decat retelele Wi-Fi traditionale.

In zonele dense urbane, capacitatea unui semnal Wi-Fi este redusa datorita frecventei si benzilor de emisie alocate. Cu cat este mai scazuta frecventa, cu atat mai putin poate transmite.

Dar daca s-ar putea transmite datele folosind lumina? Frecventa este mult mai mare, nu este nevoie de licenta pentru a fi achizionata de producatori, iar lumina este tot o unda electromagnetica dar care are de 100.000 de ori frecventa unui semnal Wi-Fi radio. Tot ce trebuie este ca lumina sa licare foarte rapid si cu acuratete pentru a transporta un semnal.

Datele sunt trasmise folosind un bec LED, poate fi chiar cel care lumineaza camera. Apoi lumina este aprinsa si stinsa de miliarde de ori pe secunda, atat de rapid incat omul nu o poate percepe. Ca si comparatie, un bec actual licare intre 10.000 si 40.000 de ori pe secunda.

Apoi, un receptor aflat in calculator sau pe terminalul mobil , in fapt o camera care vede lumina emisa, decodeza aceasta licrarire si o transforma in date. Viteza de transmitere a datelor actuala poate fi de cel putin 10 ori mai mare decat viteza retelelor Wi-Fi actuale si ar putea creste daca frecventa becului va creste.

Care sunt limitarile?Reteaua functioneaza doar daca lumina este aprinsa si aparatul este in zona de lumina. In plus, semnalul nu poate trece prin pereti. Din cauza acestor limitari, Li-Fi nu va inlocui prea curand retelele wireless actuale, dar ar putea fi o solutie pentru zonele urbane congestionate si pot inlocui zonele unde se doreste ca semnalul radio sa fie mentiut la minimum, ca spitalele, avioanele sau acolo unde undele radio functioneaza foarte greu, ca in apa.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com