Home >> Social >> Locuri de joaca

Locuri de joaca

Locurile de joaca pentru copii sunt o prezenta obisnuita in aproape orice oras din lume. Avand diverse tematici si facilitati, toate aceste locuri de joaca pentru copii sunt gandite pentru a le oferi acestora momente de relaxare dar si de a stimula imaginatia si creativitatea. Aflate de multe ori langa sau in interiorul parcurilor si scolilor, locurile de joaca au evoluat de la leagane pentru copii la sectiuni unde copiii se pot urca pe diverse sectiuni sau folosi tirolina pentru a trece de la o portiune la alta, se pot roti in carusel, juca in nisip, se pot da in balansor, catara pe  inele trapezoidale, pot intra in casute de joaca sau merge prin labirinturi si cate mai cate facilitati care ajuta copiii sa isi dezvolte coordonare fizica, puterea si flexibilitate, dar ofera si momente pretioase de recreere si bucurie.

Exista locuri de joaca si pentru adulti pentru cei care doresc sa joace baschet, fotbal, tenis si alte sporturi, de multe ori folosind echipamente publice. Echipamentele de joaca publice se refera la echipamentele destinate utilizarii in zonele de joaca din parcuri, scoli, facilitati de ingrijire a copilului, diverse institutii, statiuni si zone de agrement.

Primele locuri de joaca au aparut in Germania ca modalitate de oferi copiilor un sentiment de fair-play si a-i invata bunele maniere. In 1859 s-a deschis primul loc de joaca pentru public, in  Manchester , Anglia. Odata cu constientizarea faptului ca nu este sigur pentru copii ca acestia sa se joace pe strada, au inceput sa apara parcuri peste tot in lume. S-au pus bazele unor reguli de design pentru parcuri si nu in ultimul rand, pentru siguranta copiiilor in aceste parcuri prin materialele folosite si echipamentele de joaca existente.

Locurile de joaca sunt infuluentate de audienta pe care o vor avea si motivul pentru care sunt create. De exemplu, parcurile ingradite sunt de obicei preferate de parinti care au copii mici. Parcurile mari, deschise sunt evitate de copiii mai mici si sunt folosite in general de adolescenti, in timp ce parcurile care ofera multe echipamente de joaca unde se strang multi copiii sunt preferate atat de fete cat si de baieti. Exista parcuri gandite pentru diverse sporturi sau unde se pot folosi diverse echipamente, cum ar fi bicicletelele, role reglabile pentru copii, trotinete, skateboard-uri etc, parcuri care sunt o extensie a afacerilor (McDonald’s, Ikea etc) sau care sunt gandite pentru a promova afacerile (Disneyland), parcuri naturale care imbina zone de natura (spatii verzi, zone cu nisip etc) cu cele artificiale si nu in ultimul rand, parcurile pentru educatie unde copiii pot invata dar si juca folosind diverse echipamente tehnice.

Cercetarile independente au aratat ca locurile de joaca sunt printre cele mai importante medii pentru copil in afara casei. Multe moduri de joaca sunt esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa si spontaneitate care apar in timp ce se joaca. Bucuria, implicarea si echipamentul care ii face sa isi puna la incercare fortele sunt importante pentru fiecare copil si ii dezvolta abilitatile de invatare, motiv pentru care in parcuri exista diverse echipmente gandite pentru fiecare stadiu prin care trece copilul in viata.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × five =

Booking.com