Home >> Social >> Lumea devine un loc mai sigur

Lumea devine un loc mai sigur

Chiar daca evenimentele actuale nu indica acest trend, conform calculelor si statisticilor, omenirea se indreapta incet spre perioade din ce in ce mai mari de pace. Decesele cauzate de razboaie, revoltele si crimele sunt in scadere la nivel mondial. Desigur, pentru cei aflati in mijlocul problemelor, aceste cifre nu reprezinta nimic.

Cu razboaie in Siria si Afganistan, posibilitatea unui nou razboi in Ucraina, crimele dintre gastile din Mexic si omuciderile care se intampla frecvent in anumite orase, lumea poate parea la fel de violenta ca intotdeauna, daca nu mai mult. Numerele insa, spun alta poveste. In multe parti ale lumii, nivelul de violenta este in scadere. Nefiind cunoscute aceste cifre, impresia poate fi total opusa.

„Studiu dupa studiu indica faptul ca oamenii cred ca violenta este mult mai rea in intreaga lume, decat este de fapt”, spune Andrew Mack, care conduce proiectul Raportul de Securitate Umana, care studiaza tendintele de violenta. Mack da vina pe mass-media si campaniile politice care furnizeaza o perspectiva falsa, chiar daca de obicei au intentii pozitive. „Fiecare razboi din lume este bine prezentat [la televizor], dar razboaiele se sfarsesc in liniste nu sunt prezentate”, spune el.

Cel mai recent raport numara razboaiele si decesele de razboi (internationale si civile), crimele si alte violente (inclusiv loviturile de stat politice), si compara numerele istoric. Raportul arata, de exemplu, ca numarul de razboaie internationale a scazut foarte mult din 1950, de la mai mult de sase pe an, pana la mai putin de unu pe an.

De asemenea, numarul de decese de razboi a scazut. In anii 1950, au existat aproape 250 de decese cauzate de razboi la un milion de oameni. Acum, sunt mai putin de 10 la un milion. „Au fost niste schimbari extraordinare dar care nu au fost recunoscute”, spune Mack. Liderii militari de exemplu, spun ca traim in „momentul cel mai periculos existent vreodata.” Si totusi, cel putin din punct de vedere statistic, acest fapt nu este deloc adevarat.

Crimele, care omoara mai multi oameni decat razboaiele, sunt in scadere in multe zone de pe glob. Se estimeaza ca intre secolul 13 si 20, omuciderile in vestul Europei si Scandinavia erau intre 40 si 80 de morti la 100.000 de locuitori, ca azi sa vorbim de aproape doua omucideri. „Rata de omucideri la nivel global de astazi este undeva la 8 morti per 100.000 de oameni pe an si pare foarte probabil ca a existat un declin de secole in numarul de omucideri in tarile dezvoltate,” spune raportul.

Mare exceptie este America Centrala, din cauza traficului de droguri. In 2011, au existat mai multe decese prin razboaiele dintre gastile din Mexic decat toate razboaiele combinate din Afganistan, Sudan, Irak. Iar Mexic nu este cel mai rau loc. Guatemala, Honduras, Belize si El Salvador toate au avut valori mari de omucideri.

Ramane de vazut ce se va intampla in viitor cu violentele din Siria, fanatismul religios si schimbarile climaterice care vor duce la exoduri. Sa speram ca lumea va deveni intr-un final un loc sigur pentru toti.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


fifteen + 3 =

Booking.com