Home >> Social >> Luna martie intre traditie si marketing

Luna martie intre traditie si marketing

Luna martie este considerata prima luna de primavara iar traditiile din aceasta luna isi iau originea in credintele si practicile agrare. Chiar daca au trecut mii de ani, s-a pastrat traditia de a darui la inceputul lunii un cadou simbolic, numit martisor. Femeile si fetele primesc martisoare, pe care le poarta pe toata durata lunii Martie.

Romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic pe 1 Martie. Cuvantul  martisor are origini latine si este numele popular al lunii Martie. Martisorul marcheaza inceputul primaverii. Este simbolul fertilitatii si vietii iar daruirea lui este o traditie gasita in Romania, Moldova si alte teritorii locuite de romani si aromani, dar si in zone care au intrat in contact de-a lungul timpului, in special zonele invecinate. In Bulgaria de exemplu, „matenitsa” cum sunt denumite martisoarele in limba bulgara, au fost acceptate ca un semn de ritual, ca o amuleta creata special pentru a te proteja de spiritele rele.

Inainte de cucerirea romana, dacii aveau acelasi obicei, dar snurul era alb si negru. Negru reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale, si simboliza intunericul iernii. Partea alba simboliza lumina primaverii. Lana s-a schimbat, conform legendei, din negru in alb prin sacrificiul fetei.

Primul martisor era compus dintr-o moneda de aur gaurita prin care era trecut un snur facut din doua parti rasucite, una alba si una rosie, si era purtat la gat. Se credea ca purtatul galbenului va aduce noroc si fericire. Acum martisorul se poarta adesea la incheietura mainii iar talismanul se poate purta ca un accesoriu purtat pe haine. Pe langa martisorul propriu zis, se ofera acum si cadouri pentru doamne. Magazinele prezinta mii de produse iar o cautare online gaseste oferte pentru sandale dama Matar.ro, genti de seara si pantofi eleganti.

In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. Culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. Snurul reprezinta impletirea vietii cu intelepciunea si sunt inseparabile.

Traditia martisorului, desi are radacini comune, a fost modificata la nivel regional. In timp ce in unele sate din Romania si Moldova martisorul este purtat toata luna lui Martie, in alte zone aceasta este purtat doar in primele doua saptamani din aceasta luna. Dupa trecerea perioadei, in unele zone martisoarele sunt legate de copaci, iar in localitatile din Transivania, martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, considerandu-se ca pot speria duhurile rele.

In Bihor exista credinta ca daca oamenii se spala cu apa de ploaie cazuta in prima zi a lui Martie, atunci vor deveni mai frumosi si mai sanatosi. In Banat fetele se spala cu zapada ca sa fie iubite si ele sunt cele care ofera martisoare baietilor, martisoare care de obicei sunt facute chiar de ele.

In Dobrogea martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor iar apoi sunt aruncate în aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripată. In zona Moldovei pe 1 Martie fetele ofera martisoare baietilor iar acestia le ofera la randul lor martisoare pe 8 Martie.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


twelve − eight =

Booking.com