Home >> Tehnologie >> Materiale futuriste pentru constructii

Materiale futuriste pentru constructii

In cautarea de solutii mai ieftine si ecologice, diverse companii si universitati din lume incearca sa gaseasca materialul viitorului pentru constructii. Ideile sunt numeroase si chiar daca unele dintre ele nu vor ajunge sa fie produse in masa, altele vor schimba cu siguranta modul in care se va construi in viitor.

Betonul transparent

De obicei, cand ne gandim la un bloc de beton, transparenta este ultima calitate pe care am cauta-o la acesta. Litracon este o combinatie de fibre optice si beton fin, produs ca un bloc prefabricat care contine bucati de sticla si care are o rezistenta surprinzatoare. Fiind creat manual, fiecare bloc are propriul design.

 

Ziduri construite de bacterii

Vor ajunge bacteriile sa construiasca zidurile caselor noastre in viitor? Cercetatorii au reusit crearea de bioplastic, celuloza si alte materiale prin hranirea diverselor specii de bacterii cu diverse materiale. Rezultatul metabolismului acestor bacterii duce la producerea de produse biologice solide si durabile care pot fi folosite pentru diverse procese. O idee pentru aceste bacterii ar putea fi constructia de cladiri pe Marte.

 

 

Betonul care rezista 16.000 de ani

Da, ati citit bine. Deja nu se mai vorbeste de cladiri rezistente pentru sute de ani ci pentru mii de ani. In plus, nu doar ca rezista mult, dar noul beton dezvoltat de cercetatorii de la MIT reduce drastic emisiile de carbon asociate cu producerea acestui material. Betonul creat este mai rezistent dar in acelasi timp mai usor si subtire, reducand necesarul de material de constructie.

 

Hempcrete: peretele din canepa

Un nou material bio-compozit, perete termic realizat din canepa, var si apa nu este doar prietenos cu mediul, in plus este carbon-negativ, stocand CO2 in timpul procesului de crestere si recoltare a canepei. Este 100% reciclabile, impermeabil si ignifug si ar putea fi utilizat pentru orice, de la pereti si izolație pana la pardoseala. Odată demolat, materialul poate fi utilizat ca ingrasamant.

 

 

Betonul care se indoaie

Tot din ciclul ce se mai poate face azi cu o bucata de beton, va prezentam betonul care se indoaie. Mai mult, se repara singur in contact cu apa si CO2.

 

 

Caramizile care economisesc apa

Construita din frunze cazute si plastic reciclat, caramida poate dirija apa pe o parte a cladirii catre un bazin pentru a folosi apa in diverse scopuri,  la baie, fantani, curatenie, irigare etc.

 

 

Aerogelul

Atat de usor ca abia se simte in mana, aerogeulul are cea mai mica densitate cunoscuta pentru un material poros si este un material izolant exceptional. Creat dintr-un gel caruia componenta lichida i-a fost inlocuita de aer, este subtire, permite circulatia aerului, rezistent, puternic și nu va absorbi apa.

 

 

Granitul lichid

Mai sigur la temperaturi inalte decat betonul dar la fel de versatil, granitul lichid este facut din 30-70% material reciclabil si foloseste o treime din betonul necesar pentru aceeasi suprafata. Este folosit de obicei in cladiri care necesita rezistenta sporita la incendii.

 

Cimentul care absoarbe CO2

In lume se product se 2.9 miliarde tone de ciment in fiecare an, productie care este responsabila de peste 5% din CO2 din atmosfera. Novacem este un ciment construit din silicat de magneziu care absoarbe CO2 din atmosfera, reducand emisiile de carbon cu peste 800Kg si absorbind 50 KG in structura.

 

 

Via Weburbanist

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com