Home >> Tehnologie >> Materialul care permite controlul luminozitatii si caldurii transferate prin ferestre

Materialul care permite controlul luminozitatii si caldurii transferate prin ferestre

Cercetatorii de la Laboratoarele Berkeley Lab au creat un material inovator care poate fi folosit la crearea de ferestre inteligente prin intermediul carora oamenii pot controla cantitatea de lumina si caldura (impreuna sau separat) care trece prin material.

„Materialul este o pelicula subtire de nanocristale incastrata in geam care poate modifica in mod dinamic cantitatea de lumina care trece prin fereastra, fara a se observa vreo diferenta fata de o fereastra obisnuita. Spre deosebire de alte tehnologii existente, pelicula poate oferi control asupra vizibilitatii si caldurii produse de lumina din spectrul luminos apropiat de infrarosu (near-infrared-NIR), deci fereastra poate maximiza atat salvarea de energie cat si comfortul intr-o mare varietate de zone climaterice.”

Pentru ca noua tehnologie poate blocat lumina NIR cat si lumina vizibila, ocupantii vor putea personaliza climatul casei in functie daca vor mai multa sau mai putina lumina sau mai multa sau mai putina caldura inclusiv la nivelul zilei sau anului pentru a maximiza eficienta energetica.

Tehnologia este facuta dintr-un material electrochimic compus din nanocristale de oxid de indiu și staniu incastrate intr-o matrice de oxid de niobiu. Cercetatorii au descoperit ca acest material nu doar ca poate controla lumina vizibila sau NIR dar si ca exista „o interactiune sinergica intre mici regiuni ale ferestrei unde matricea interactioneaza cu nanocristalele care cresc potentialul efectului electrochimic”, ceea ce inseamna ca acea pelicula subtire este in plus si rezistenta la lovituri de intensitate moderata.

 

Via Treehuger

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com