Home >> Tehnologie >> Microsoft testeaza scufundarea centrelor de date in ocean

Microsoft testeaza scufundarea centrelor de date in ocean

La prima vedere pare o idee cel putin ciudata, curentul si apa nefiind doua elemente care trebuie puse impreuna. In cautarea celor mai bune solutii pentru a reduce impactul asupra mediului dar si pentru a tine la o temepratura constanta serverele din centrele de date, companiile au testat diverse solutii de-a lungul timpului. Noua idee a celor de la Microsoft are sanse mari sa rezolve multe din problemele aparute cu aceste centre de date si ar putea deveni un mod ecologic dar profitabil pentru companii de a face fata cererilor tot mai mari de utilizare a datelor.

Si asta pentru ca, pe langa rezolvarea problemei spatiului ocupat de centrele de date, acestea ar putea fi racite automat de apa care le inconjoara. Energia necesara ar putea fi furnizata chiar la fata locului de sisteme ce capteaza miscarea valurilor sau mareeele care genereaza electricitate. Sau de la fermele eoliene instalate in largul tarmului, o modalitate tot mai folosita in special in zonele de coasta.

Sistemul preia din tehnologia submarinelor pentru a fi rezistent in apa si simuleaza energia consumata de 300 PC. Odata instalat, a fost testat pentru 90 de zile fara interventia omului, doar lunar un scafandru a verificat daca lucrurile sunt in ordine. Centrul de date a fost instalat in apropierea tarmului pentru a fi monitorizat usor iar pentru teste a fost alimentat de energia furnizata de retelele de electricitate, dar in viitor se doreste ca acesta sa fie alimentat in exclusivitate de energia produsa de valuri si maree. Prin racirea cu apa se reduce si necesarul de energie folosit de alte sisteme pentru reducerea caldurii generate, limitand astfel energia consumata.

Un alt avantaj al acestor centre este ca peste jumatate din populatia globului locuieste intr-o arie de 200 km de mare sau ocean, iar instalarea acestor centre aproape de tarm ar reduce timpul de raspuns si ar creste viteza de transmisie a datelor. Mai mult, sistemul poate fi produs in masa fiind usor de replicat si asezat in apa pentru ca nu necesita formatare pamantului, utilitati etc. Desigur, apar si probleme diferite de mentenanta, dar echipa spune ca acest test i-a invatat cum sa „reconfigureze firmware si driverele pentru servere pentru a le tine cat mai mult in folosinta.”

Desi nu au fost publicate rezultatele experimentului acestea par incurajatoare, pentru ca echipa Microsoft are in plan scufundarea unui centru de date de patru ori mai mare cu o putere de calcul de 20 de ori mai mare. Sistemul va fi lasat sub apa timp de un an de zile si va utiliza in intregime energia generata de valuri si maree.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com