Home >> Transport >> Mobilitate la cerere – propunerea finlandezilor pentru transportul public

Mobilitate la cerere – propunerea finlandezilor pentru transportul public

Capitala Finlandei spera ca in urmatorii 10 ani sa ofere locuitorilor sai un sistem de „mobilitate la cerere” care sa permita utilizarea tuturor formele de transport public intr-o singura modalitate de plata, ceea ce ar putea face ca masinile personale sa nu isi mai aiba rostul in oras.

Sistemul ar trebui sa permita calatorilor sa achizitioneze calatorii in timp real, direct de pe telefonul mobil. Administratia orasului spera ca aceste calatorii vor fi ieftine, flexibile si cu o logistica bine pusa la punct astfel incat sa poata concura cu masinile personale nu doar in privinta costului dar si in privinta confortului si usurintei in utilizare.

Utilizatorii ar trebui sa specifice punctul de plecare si sosire si probabil cateva preferinte de transport. Aplicatia ar trebui sa functioneze atat ca un planificator de traseu cat si ca o platforma universala de plati, aducand impreuna toate informatiile necesare pentru a comanda un taxi, a cumpara un bilet de autobuz, de feribot sau inchiria o bicicleta.

Sistemul ar putea avea sanse mari de reusita, mai ales ca anul trecut Autoritatea de Transport din Helsinki a lansat un serviciu pentru minibus numit Kutsuplus, care permita calatorilor sa specifice punctul de unde sa fie preluati si destinatia la care vor sa ajunga, iar aplicatia calculeaza ruta optima pentru a satisface toate cerintele. Suma de plata pentru acest serviciu este insa ceva mai mare decat cea standard, dar totusi mai mica decat daca s-ar plati un taxi, asa ca sistemul viitor trebuie sa adreseze si aceasta problema a costurilor.

Evident, pe langa problema costurilor apare si cea a detinerii si utilizarii unui telefon inteligent, acordul transportatorilor de a intra in acest sistem si implicarii populatiei in utilizarea lui. Este totusi o idee care ar putea fi foarte utila in multe orase si probabil peste 10 ani va fi mult mai usor de implementat, odata cu dezvoltarea tehnologica si tendintele existente in acel moment.

 

via TheGuardian

Booking.com

Check Also

Toate benzinariile mari din Marea Britanie vor trebui sa aiba statii de incarcare pentru masini electrice

Conform Auto Express, toate spatiile de servicii de pe autostrazi (benzinarii, mall-uri, hoteluri etc) precum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


20 − 15 =

Booking.com