Home >> Energie >> Modalitati alternative pentru a genera energie..alternativa

Modalitati alternative pentru a genera energie..alternativa

Urmatoarele idei sunt inca in stadiu de proiect si probabil unele dintre ele nu vor ajunge sa fie produse in masa. Pentru ca energia solara si eoliana nu solutiile definive la problema energetica actuala, oamenii de stiinta cauta diverse modalitati de a genera electricitate.

Un prim experiment este legat de folosirea apei evaporate.  Intr-un studiu din 2012, doctorul Ozgur Sahin impreuna cu alti cercetatori au descoperit cum o bacterie de pamant numita Bacillus subtilis, care in lipsa apei se usuca si ramane in forma lantenta, cand apar vapori de apa isi restabileste imediat forma sa initiala. Atunci cand cercetatorii au acoperit o placa flexibila de silicon cu o solutie ce contine aceasta bacterie, placa a inceput sa se indrepte si sa se indoaie ca reactie la umiditate, chiar inainte de a fi pusa la microscop. S-a descoperit astfel ca o placa flexibila poate genera de 1000 de ori mai multa forta decat muschiul uman ca reactie la umiditate. Cu alte cuvinte, 400 de grame de spori uscati din aceasta bacterie pot genera destula forta pentru a ridica o masina la un metru de pamant.

Al doilea experiment a fost derulat de cercetatorii de la Universitatea din Boston, UK, care au dezvoltat un aparat capabil sa captureze energia nu doar de la soare si vant cat si folosind ploaia. Generatorul  este format din panglici facute din polimeri piezoelectrici care genereaza curenti de energie cand sunt miscate. Generatorul dispune de asemeni si de panouri fotovoltaice flexibile care permit inclusiv capturarea energiei solare. In stadiul actual generatorul poate furniza doar o cantitate mica de electricitate dar viziunea cercetatorilor implica adaugarea mai multor panglici care vor vibra in ploaie si vant pentru a genera electricitate.

Energia piezoelectrica nu este o noutate, dar cercetatorii de la Universitatea Princeton au dezvoltat un nou tip de cauciuc care preia electricitatea si are potentialul de a schimba modul in care alimentam aparatele electronice. Bucata de cauciu flexibil este „imbibata” cu panglici piezoelectrice care sunt durabile, versatile si deschid o noua cale pentru preluarea energiei cinetice. Modul de generare al energiei este simplu, energia mecanica este transformata in energie electrica. Posibilitatile de aplicare sunt astfel nelimitate, de la imbracaminte si incaltaminte pana la aparate alimentate de miscare si chiar stimulatoare cardiace care vor fi alimentate de acest sistem in loc sa se bazeze pe baterii externe.

Tot legat de piezoelectricitate, a fost inventat un micro dispozitiv, un nanotub de carbon care isi schimba forma prin interactiunea cu lumina sau caldura. Ciclicitatea miscarii genereaza electricitate care poate fi folosita in aparate gen senzori sau produse care nu consuma decat foarte putina electricitate, fara a mai avea nevoie de surse externe de energie. Partea cea mai interesanta este ca dispozitivul se poate incarca singur, energia generata este suficienta fara a mai fi nevoie sa preia energie din mediul extern.

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


four × 5 =

Booking.com