Home >> Tehnologie >> Molustele au inspirat crearea unui material de 200 de ori mai puternic decat sticla actuala

Molustele au inspirat crearea unui material de 200 de ori mai puternic decat sticla actuala

Ecranele crapate ale telefoanelor, geamurile caselor distruse pot deveni parte din trecut. Cercetatorii de la Universitatea McGill din Montreal au creat un nou tip de sticla care este de 200 de ori mai puternic decat sticla actuala si care este inspirat de cochiliile molustelor. Secretul se afla in structura cochilia molustei, ceea ce face ca aceasta sa fie de 3.000 de ori mai rezistenta decat minerale fragile din care este realizata.

Chiar daca acestea sunt realizate din materiale fragile , cochiliile de moluste prezinta o elasticitate si duritate uimitoare. Straturile de minerale sunt conectate intr-un mod care creeaza o structură dura :suprafata cojii are numeroase linii mici numite interfete care poate arata ca fiind defecte in structura, dar sunt de fapt deflectoare puternice de presiune exterioara. Folosind un laser 3D , oamenii de stiinta au gravat fisuri microscopice similare in lamele de sticla si le-au umplut cu un polimer pentru a spori puterea materialului. Ei sustin ca, spre deosebire de sticla conventionala, care se sparge daca a cazut pe podea, noul material se va deforma doar putin in aceeasi situatie. Sticla gravata se poate „intinde” cu aproape cinci la suta inainte de a se sparge, comparativ cu 0,1 la suta pentru sticla standard.

Noua sticla super-rezistenta ar putea revolutiona industria de constructii, ferestre securizate precum si productia de gadget-uri high-tech, cum ar fi smartphone-urile . Tehnologia poate fi aplicata la diferite produse si componente avand diverse forme si grosimi .

Via Phys

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


seventeen + nineteen =

Booking.com