Home >> Tehnologie >> Noua fabrica Tesla de 5 miliarde dolari va fi construita in Nevada

Noua fabrica Tesla de 5 miliarde dolari va fi construita in Nevada

Tesla si guvernatorul statului Nevada au confirmat ca giga fabrica de baterii a celor de la Tesla va fi construita in Nevada si va produce suficiente baterii pentru a construi peste 500.000 de vehicule electrice pe an.

Guvernatorul Brian Sandoval si Elon Musk au facut acest anunt impreuna, guvernatorul spunand ca aceasta investitie in statul sau reprezinta „aproape o suta de miliarde de dolari in impact economic asupra statului in urmatorii 20 de ani” si numindu-l pe Elon Musk „un pionier al secolului 21, alimentat cu inovatie si dorinta”. La randul sau, Musk a spus ca „Gigafabrica este un pas important in avansarea cauzei unui transport durabil si va permite productia de masa a vehiculelor electrice in urmatoarele decade”.

Exista cateva modificari interesante fata de prima proiectie prezentata pentru aceasta fabrica. De exemplu, panourile solare nu mai sunt dispuse pe un camp in apropiere, ci formeaza acum acoperisul noii fabrici, idee care este mult mai buna pentru utilizarea spatiului si minimizarea impactului fabricii asupra imprejurimilor. Exista inca turbine eoliene in apropiere, si chiar daca in prezentarile Tesla se indica faptul ca aceasta va fi independenta energetic, va putea totusi sa foloseasca reteaua de energie electrica atunci cand energia generata de celulele solare si turbinele eoliene va fi insuficienta.

Se estimeaza ca fabrica va crea 6500 de locuri de munca cu un impact aditional asupra altor 16.000 de locuri de munca ce vor aparea legat de aceasta investitie, ceea ce va insemna o crestere de aproape 2% la nivelul statului si de 10% la nivel regional.

Tesla a prezentat urmatoarele date despre aceasta Gigafabrica:

– Va avea un impact economic de aproximativ 100 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani
– Va crea 6500 de locuri de munca direct in fabrica iar lucratorii vor fi platiti in medie cu 25 de dolari pe ora si un pachet complet de beneficii
– Va fi o investitie initiala de 5 miliarde dolari in urmatorii 3-5 ani (1 miliard in cladire si 4 miliarde in echipamente)
– O alta investitie aditionala de 5 miliarde este planificata pentru a schimba echipamentul la o perioada de 10 ani
– Va genera un varf de 3000 de locuri de munca in constructii si instalarea fabricii in urmatorii trei ani
– La angajare vor avea prioritate angajatii din Nevada si veteranii

Odata cu generatia a treia de baterii, pretul acestora se va reduce cu 30%, iar Tesla vrea ca pana in 2020 sa ajunga furnizorul global de baterii litiu-ion, depasind alte fabrici de profil din lume.

Decizia de a construi fabrica in Nevada vine dupa o lunga perioada de timp in care mai multe state americane (California, Texas, Arizona si New Mexico) au „curtat” Tesla pentru a-si deschide fabrica in statul lor. Nevada a castigat si datorita faptului ca vor oferi o scutire de impozite si un pachet de stimulente in valoare de aproximativ 1.3 miliarde dolari in urmatorii 20 an. In plus, statul va pune la dispozitia Tesla o suprafata de constructie de peste 900.000 mp unde va fi construita fabrica.

Exista de asemenea un sprijin logistic necesar pentru a alimenta fabrica cu materii prime, iar celulele bateriilor se vor cumpara de la Panasonic, care la randul sau va veni cu o investitie de o treime din suma estimata de 4 miliarde dolari in costurile de constructie

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × 5 =

Booking.com