Home >> Tehnologie >> Noua generatie de sateliti poate identifica focarele de incendiu

Noua generatie de sateliti poate identifica focarele de incendiu

Vizualizarea focarelor de incendiu din aer folosind satelitii pare cea mai buna optiune posibila, dar existenta fumului generat de incendii poate bloca pana si cei mai capabili sateliti. Una e sa prezinti faptul ca exista un incendiu in zona si alta este sa arati care sunt focarele de incendii astfel incat echipele de pompieri sa stie unde trebuie sa ajunga intai si ce masuri sa ia pentru fiecare focar in parte.

Astazi exista mai multi sateliti capabili de a identifica incendiile (satelitul Terra al celor de la NASA, Suomi-NPP) folosind unde scurte infrarosii, dar nu reusesc sa se apropie de rezolutia noului satelit WordView3 care poate identifica obiecte cu rezolutia intre 31 si 40 cm, cea mai mare rezolutie disponibila pentru satelitii comerciali.

„WorldView-3 este mult mai capabil decat orice alta platforma de imagistica SWIR pusa vreodata pe orbita. E ca diferenta dintre VGA negru-si-alb si 4K UHDTV”, a declarat fondatorul Digital Globe si CTO, Walter Scott. „Inainte de WorldView 3, se putea vedea ca exista un incendiu. Acum, putem vedea structura care este amenintata de foc, locatiile individuale unde exista incendiu si unde arde cel mai tare. ”

Senzorul SWIR poate detecta opt lungimi de unda ale razelor infrarosii, fiecare avand un avantaj diferit. De exemplu, o lungime de unda poate vedea prin fum mai bine decat celelalte, alta poate arata structurile facute de om intr-un mod mult mai clar. Toate aceste imagini sunt combinate si pot produce o harta a incendiului, aratand unde este incendiul cel mai puternic si ce anume arde.

Capacitatea noului satelit comercial a facut ca in SUA sa fie permise imagini publice cu rezolutia de 40 cm iar in Februarie vor fi permise si imagini care cu rezolutia de 25 de cm, ceea ce va permite identificarea masinilor mici si cutiilor postale.

 

Via Wired

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × 5 =

Booking.com