Home >> Mediu >> O noua tehnologie permite tuturor plantelor sa preia azotul din aer

O noua tehnologie permite tuturor plantelor sa preia azotul din aer

O tehnologie nou si important a fost dezvoltata la Universitatea din Nottingham, care permite tuturor culturile din lume sa preia azot din aer, in loc sa mai foloseasca ingrasaminte scumpe si daunatoare pentru mediu.

Fixarea azotului, procesul prin care azotul este transformat in amoniac, este vital pentru plantele sa supraviețuiasca si sa creasca. Cu toate acestea, doar un numar foarte mic de plante, mai ales leguminoase (cum ar fi mazare, fasole si linte) au capacitatea de a fixa azotul din atmosfera, cu ajutorul bacteriilor fixatoare de azot. Marea majoritate a plantelor trebuie sa obțina de azot din sol, si pentru cele mai multe culturi din intreaga lume, acest lucru inseamna o dependenta de ingrasamant sintetic.

Profesorul Edward Cocking, directorul de la Universitatea din Nottingham, a dezvoltat o metoda unica de a pune bacterii fixatoare de azot in celulele din radacinile plantelor. Descoperirea sa a venit atunci cand a gasit o tulpina de bacterii fixatoare de azot in trestia de zahar care arat ca s-ar putea coloniza intracelular toate plantele cultivate. Aceasta dezvoltare inovatoare ofera potențial fiecarei celule sa fixeze azotul din atmosfera. Implicațiile pentru agricultura sunt enorme, pentru ca aceasta noua tehnologie poate oferi o mare parte din nevoile de azot ale plantelor fara a mai fi nevoie de ingrasaminte chimice.

Un expert mondial in azot si stiința plantelor, profesorul Cocking a recunoscut de mult timp ca exista o nevoie critica de a reduce poluarea cu azot cauzata de ingrasaminte pe baza de azot. Poluarea cu nitrati duce si la poluarea atmosferei cu amoniac si oxizi de azot.

In plus, poluarea cu nitrati este un pericol pentru sanatate si provoaca  „zone moarte” sarace in oxigen in caile navigabile si oceane. Un studiu recent estimeaza ca costul anual al daunelor cauzate de poluarea cu azot in Europa este intre 60 – 280 de miliarde de lire sterline pe an.

Vorbind despre tehnologia descoperita, care este cunoscut sub numele de „N-Fix”, profesorul Cocking a declarat: „Ajutarea plantelor pentru a obtine in mod natural azotul de care au nevoie este un aspect cheie legat de securitatea alimentara mondiala. Lumea are nevoie de aceasta tehnologie pentru a renunta la dependenta tot mai mare de ingrasaminte cu azot sintetice produse din combustibili fosili, cu cheltuieli economice ridicate, poluarea mediului si consum ridicat de energie.”

N-Fix este o modificare genetica sau bio-inginerie. Aplicat la celulele de plante (intra-celulare) prin seminte, permite fiecarei celule din planta sa fixeze azotul. Semintele de plante sunt acoperite cu aceste bacterii, in scopul de a crea o relatie de simbioza, reciproc avantajoasa si pentru a produce in mod natural de azot.

Via Universitatea din Notthingham

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com