Home >> Tehnologie >> O scurta dar incitanta istorie a ceasurilor

O scurta dar incitanta istorie a ceasurilor

Ceasurile asa cum le stim azi probabil nu ar fi existat fara mecanismul cu arc, care permite functionarea ceasurilor mecanice. Chiar daca azi ni se pare ciudat sa intoarcem un ceas zi de zi, inventia acestei panglici de metal care se desfasura la o perioada predefinita a permis crearea ceasurilor portabile, disponibile pentru populatie incepand cu anii 1600. Desigur, au trecut sute de ani pana la productia masiva de astazi, dar chiar si azi exista firme care mizeaza pe traditie si multe dintre ceasurile vechi sunt azi cautate tocmai pentru vechimea lor. Celebrele ceasuri cu mecanism elvetian sunt un reper pentru fiabilitate si ingeniozitate si au dat tonul aparitiei multor producatori elvetieni de renume:  Tissot, Omega, AtlanticRolex, Zenit, Longines, Swatch etc, ca sa amintim doar cativa dintre ei.

Ceasurile de buzunar si cele care se purtau la buzunarul vestelor sunt un accesoriu vestimentar de sex masculin, care dateaza din secolul al 17-lea. Monarhul filfizon Carol al II-lea a popularizat purtarea de veste in anii 1670, iar ceasul trebuia sa se potriveasca cu aceastea, motiv pentru care a fost dezvoltat un ceasul circular plat pe un lant care se potrivea perfect in buzunar vestei. Aceasta combinatie a fost atat de apreciata incat a fost purtata timp de 200 de ani si inca era destul de apreciata si in prima jumatate a secolului 20. Mai recent, ceasurile de buzunar incep sa fie din nou populare, astfel ca o parte din orologieri au lansat astfel de produse, in special adresate segmentului premium. Tissot este considerat primul producator care a popularizat ceasurile de buzunar, realizand in 1853 primul ceas de buzunar care afisa timpul din doua zone diferite. De-a lungul timpului, diverse modele de ceasuri de mana Tissot au fost purtate de vedete: Elvis Presley, Grace Kelly, Nelson Mandela etc.

In 1904, aviatorul Santos-Dumont s-a plans prietenul lui Louis Cartier despre dificultatea de a verifica ceasul de buzunar in timpul zborului. Santos-Dumont i-a cerut apoi lui Cartier sa vina cu un instrument alternativ de masurare a timpului, care sa ii permita sa foloseasca ambele maini pentru controlul avionului dar sa ii poata indica cat este ceasul. Rezultatul a fost un ceas cu o banda de piele si o mica catarama care putea fi purtat la incheietura mainii. Ceva mai tarziu, a fost creat primul ceas de mana care avea si functie de alarma, produs de ceasornicarul elvetian de lux Eterna in 1908, dar aceasta nu a intrat in productie pana in 1914. Aparitia ceasurilor de mana a dat un imbold industriei si a facut ca multi producatori traditionali sa isi exinda afacerile.

Odata cu izbucnirea razboaielor, armata s-a implicat in utilizarea ceasurilor, pentru a masura timpul necesar miscarii trupelor in zona de razboi. Au aparut astfel diverse ceasuri distinctive „barbatesti” (comparativ cu ceasurile de buzunar) si care putea fi citite in conditii de luminozitate scazuta si suficient de robuste pentru a rezista solicitarilor. Mai multi ceasornicari au creat ceasuri cu limbi fluorescente sau decorate cu bucati de srapnel.

Astronautii de pe Apollo au popularizat ceasurile Omega, iar Jacques Cousteau a promovat ceasurile care rezista sub apa, prin celebrul sau documentar din 1954, „Silent World”. Aparitia ceasurilor care foloseau cuart pentru masurarea timpului se datoreaza Olimpiadei de vara la Tokyo in 1964,  cand producatorul Seiko a cerut filialei sale Epson sa dezvolte un ceas care sa permita masurarea exacta a timpului fiecarei curse. Primul ceas de mana care folosea cuart a intrat in productie in 1969.

Conceptul ceasului digital a fost prezentat in filmul 2001: Odiseea spatiala in anul 1968, cand regizorul Stanley Kubrick a cerut companiei Hamilton Watch sa realizeze un concept de ceas futurist pentru acest film. Primul ceas digital lansat comercial in 1972 avea un ecran LED si era facut din aur de 18 carate cu un pret de vanzare de 2100$. Trei ani mai tarziu, Texas Instruments producea primele ceasuri cu afisaj LED in carcase de plastic.

Cele mai avansate tehnologic ceasuri de mana folosesc cesiu 133 ( numit pentru izotopul cel mai stabil al elementului ) care generează semnalul de timp in mod independent si sunt asteptate sa intre in acest an pe piata cu un pret de vanzare de 12.000 $ si raman in urma cu o secunda la o mie de ani.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


one × two =

Booking.com