Home >> Tehnologie >> Oamenii de stiinta au schimbat amintirile neplacute in amintiri placute in creierul soarecilor

Oamenii de stiinta au schimbat amintirile neplacute in amintiri placute in creierul soarecilor

Exista momente care se doresc uitate sau transformate in momente placute, in special in cazul traumelor. Daca pana acum corpul uman reactiona prin blocarea acestor amintiri, de multe ori cu efecte devastatoare asupra psihicului uman, acum exista o alta varianta, aflata pentru inceput in faza de testare pe animale.

Neurocercetatorii au dezvoltat o tehnica care permite schimbarea asocierilor emotionale ale unei amintiri din neplacut in plat prin manipularea neuronilor care codifica amintirile. Tehnologia este insa departe de a fi folosita pe oameni, asta pentru ca implica alterarea genetica a neuronilor si introducerea unei fibre optice in creier. Dar acest studiu este, pe langa altele, modul prin care se pot descifra mecanismele neuronilor la un nivel foarte mare al detaliilor, ceea ce arata posibilitatea de a activa, altera sau chiar crea memorii doar prin stimularea neuronilor potriviti.

Cercetarea a fost efectuata in laboratorul castigatorului premiului Nobel, Susumu Tonegawa la MIT. Echipa, condusa de Roger Redondo si Joshua Kim, au creat intai amintiri placute si neplacute in creierul unui soarece prin acordarea unei recompense de mancare (amintirea placuta) sau un mic soc electric (amintirea neplacuta) cand animalul s-a ratacit sau nu in incinta.

Astfel de amintiri au doua componente care sunt codificate de catre diferite parti ale creierului. Memoria despre locatia unde s-a intamplat amintirea este codificata de hipocampus. Componentaemoaionala a amintirii, daca a fost bine sau rau, este codificata de amigdala. Prin stergerea informatiilor din aceste zone, soarecele a uitat sau si-a schimbat imediat amintirile despre un loc in functie de actiunea cercetatorilor. 

Chiar daca lucrarea nu este o noutate in acest domeniu,  reprezinta insa o realizare tehnica foarte impresionant, spune Howard Eichenbaum, un neurolog de la Universitatea din Boston. Este uimitor ca prin folosirea acestei combinatii de tehnici moleculare se pot eticheta exact neuronii implicati in codificarea memoriei si apoi pot fi reactivati folosind lumina„, a spus Eichenbaum. Cercetarea deschide calea catre modificari in cazul unor fobii prin transformarea intr-o amintire placuta astfel incat aceasta sa nu mai reprezinte un impediment pentru persoana respectiva.

 

Via Wired

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × 4 =

Booking.com