Home >> Sanatate >> Obezitatea in Romania

Obezitatea in Romania

Obezitatea este considerata o boala a secolului modern, devenind in ultimii ani o epidemie la nivel mondial. Pe intreg globul exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, iar dintre acestia peste 300 milioane sunt considerati obezi. O persoana este considerata supraponderala indicele de masa corporala este intre 25 si 29.9 si este obeza daca indicele depaseste 30, altfel spus, greutatea persoanei depaseste cu 20% greutatea normala. Exista si obezitatea morbida, cand persoana respectiva are o greutate cu 50% sau mai mult decat greutatea normala. Aparitita obezitatii duce la probleme grave de sanatate precum afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, apnee obstructiva de somn, anumite tipuri de cancer, osteoartrita, astm.

La nivelul Uniunii Europene, 14 milioane de copii sunt supraponderali iar numarul lor creste in fiecare an cu 400.000. Alarmant este faptul ca problema kilogramelor in plus progreseaza si in randul copiilor sub 5 ani, numarul copiilor care au probleme de greutate crescand cu 18% in ultimii zece ani, ajungandu-se astfel ca 40% dintre copii sa fie supraponderali.

Obezitatea in Romania este la cote alarmante, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate iar 60% sunt supraponderali, categoria de varsta cea mai afectata fiind intre 15-64 de ani. Asta inseamna ca un roman din trei este supraponderal iar unul din patru este obez. In Romania sunt peste 3,5 milioane de obezi; dintre acestia, doar 10% dintre acestia merg sau au fost in ultima perioada la un control medical si doar 1% dintre ei sunt inclusi intr-un program national de educatie impotriva obezitatii.

Populatia Romaniei ajunge sa aiba astfel aproape 200.000 de tone de exces ponderal. Cei mai „grei” oameni sunt in Ardeal si Banat, unde aproximativ 21% dintre locuitori sufera de obezitate. Locul doi este ocupat de olteni, unde 17.2% dintre ei sunt obezi. Peste 56% dintre barbatii romani sunt supraponderali si obezi si peste 60% dintre romanii casatoriti au probleme cu greutatea.

Exista diversi factori care influenteaza greutatea corporala si care au legatura atat cu nutritia, daca este barbat sau femeie, predispozitia genetica, factorii de mediu si evident, activitatea fizica. In ultimii ani s-a tot vorbit despre siguranta alimentara, despre aditivi si ingredientele adaugate in mancare iar romanii au inceput sa constientizeze importanta acestora in procesul de fabricatie pentru produsele care le consuma. Poate ca termenul de aditiv ne duce cu gandul la ceva chimic, industrial, dar aditivii sunt de doua feluri: naturali si artificiali. Daca unii pot fi obtinuti pe cale naturala, cum ar fi soia, porumbul si sfecla rosie, pentru altii este nevoie de sinteza chimica. Ei au fost folositi inca din antichitate pentru a creste siguranta alimentului si a imbunatati valorile nutritionale precum si aspectul acestuia. La nivelul Uniunii Europene sunt autorizati spre folosire un numar de 322 de aditivi alimentari.

Un alt aspect neclar in privinta alimentelor il reprezinta conservantii. Acestia previn alterarea alimentelor (prin impiedicarea dezvoltarii de culturi bacteriene cum ar fi mucegaiul, drojdia si alte bacterii)  si protejeaza gustul acestora. O alta categorie de conservanti sunt folositi ca antioxidanti, creati pentru ca alimentele sa nu rancezeasca sau sa apara diverse pete, impiedicand reactia dintre mancare si oxigen in prezenta luminii, caldurii sau anumitor metale. Lista nu se opreste aici. In functie de tipul de aliment sunt folositi anumiti aditivi si conservanti pentru a rezolva diverse probleme ce apar la transportul si depozitarea alimentelor pentru perioade lungi de timp. Fara ajutorul acestora multe alimente s-ar altera foarte repede si probabil costul lor ar creste foarte mult.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com