Home >> Tehnologie >> Obiecte care nu se murdaresc

Obiecte care nu se murdaresc

Spalatul vaselor s-ar putea sa fie in curand de domeniul trecutului multumita unei noi inventii. Mai exact, e vorba de un strat pus peste farfurie care face ca alimentele sa nu se mai lipeasca de aceasta. Stratul imita planta lotus care nu permite apei sau murdariei sa se aseze ci o face sa alunece. In loc de litri intregi de apa pentru a curata dupa o masa, va fi suficient sa inclinam farfuria catre gunoi.

Suedezii de la studioul de design Tomorrow Machine au colaborat cu cercetatorii de la Institutul de Tehnologie KTH din Stockholm pentru a dezvolta ideea lor. Stratul alunecos este facut din ceara dizolvata la temperaturi inalte care respinge apa, uleiul si murdaria. Echipa spune ca acest strat este mai prietenos cu mediul prin faptul ca nu mai este nevoie sa fie folosita apa pentru a spala farfuria, cum nu mai este nevoie nici de energie pentru a incalzi apa si limpezi dupa produsele de curatat.

Designerii si cercetatorii au inceput sa lucreze la aceasta idee cand li s-a cerut sa isi imagineze un produs futurist care ar putea fi facut din celuloza copacilor. Desi exista multe alte proiecte care folosesc aceasta idee, pentru multi dintre noi aceasta s-ar putea sa fie o solutie atragatoare pentru o corvoada de zi cu zi.

Pe aceeasi idee de a face apa sa alunece au mers si cercetatorii de la Harvard, care s-au inspirat din structura plantelor carnivore. Invelisul plantei ulcior este atat de neted ca respinge apa, mierea, uleiul si rezista la bacterii si gheata. Planta foloseste acest sistem pentru a face insectele sa alunece intr-un canal unde sunt digerate. Cercetatorii au studiat acest strat si bazandu-se pe o tehnologie deja inventata numita Slippery Liquid-Infused Porous Surfaces (SLIP), au creat un strat care poate fi aplicat pe geam. Noul strat este mult mai clar si mai durabil decat SLIP si mult mai usor de aplicat.

Pentru ca am amintit de geamuri, cercetatorii de la MIT au dezvoltat o textura nanometrica care face ca apa si ceata sa nu ramana pe geam. Echipa MIT a reusit sa produca o suprafata acoperita cu conuri mici, fiecare dintre acestea fiind de cinci ori mai inalte decat latimea lor. Modelul con previne atat reflexiile cat si respinge apa de la suprafata. Cand picaturile de apa lovesc suprafata conului, acestea sunt respinse ca niste bile mici de cauciuc.

Impactul acestei tehnologii este foarte mare, putand fi folosita la aparate optice, ecranul telefoanelor, al televizoarelor si desigur, pentru panourile fotovoltatice care isi pierd 40% din eficienta atunci cand sunt acoperite de apa sau praf.

Legat de panourile solare, cercetatorii de la Oak Ridge National Laboratory au dezvoltat un produs cu pret scazut, transparent, anti-murdarie pentru a optimiza eficienta acestora, fara a avea impact negativ asupra mediului. Pentru a fi fezabil, produsul trebuie sa fie superhidrofob pentru a minimiza nevoia de curatare ocazionala si sa aiba efect minim (sau chiar zero) asupra receptionarii radiatiei solare. Pentru a indeplini aceste conditii, suprafata materialului trebuie sa aiba o grosime nanometrica iar particulele incorporate sa fie foarte mici.  Mai mult, suprafata trebuie sa fie rezistenta la mediul in care este expusa, incluzand radiatiile utraviolete si eroziunea provocata de nisip si sa fie in concordanta cu emisiile standard acceptate de autoritati.

In cadrul testelor, invelisul anti-murdarie a prezentat proprietati superhidrofobe excelente si reduce cu mai puțin de 0,3% din transparenta sticlei pe intreaga gama de lungimi de unda ale radiatiilor solare. Atunci cand este expus la mai multe sute de ore de radiatii UV accelerate si sute de ore de expunere la ceata, materialul nu a prezentat nicio degradare a proprietatilor de transmisie superhidrofoba sau optica. De asemenea, atunci cand lamelele de sticla cu strat anti-murdarie au fost expuse la nisip si praf intr-un tunel de vant, particulele de nisip nu au aderat la suprafața acoperita cu acest material, ceea ce arata un mare potential pentru utilizarea sa in conditii dure de mediu.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


fifteen − 13 =

Booking.com