Home >> Sanatate >> Ochelarii supertehnologizati detecteaza celulele canceroase

Ochelarii supertehnologizati detecteaza celulele canceroase

O tehnologie mobila atat de noua incat nu are nici macar un nume oficial, ar putea permite in viitor interventii chirurgicale asupra cancerului, permitand distrugerea acestuia intr-un mod mai precis. Celulele canceroase se vad foarte greu (chiar si sub microscop de mare putere), si fara un mod garantat de a distinge celulele canceroase de cele sanatoase, chirurgii sunt adesea fortati sa elimine tesuturile vecine.

Un nou tip de ochelari dezvoltat la  Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Washington din St Louis ar putea pune capat acestei proceduri intruzive. Ochelarii de specialitate ajuta chirurgii sa „vada” celulele canceroase, si in viitor ar putea reduce nevoia de proceduri chirurgicale suplimentare, reducerea stresului pentru pacienti precum si diminuarea timpului si a banilor cheltuiti.

Cancerul este un diagnostic terifiant, dar datorita tehnologiilor avansate chirurgicale, sansele de remisiune dupa indepartarea tumorii sunt tot mai bune in fiecare an. Noua tehnologie portabila a fost dezvoltata de o echipa condusa de Samuel Achilefu, dr. profesor de radiologie si inginerie biomedicala. Acesta incorporeaza tehnologia video personalizata, un ecran montat in ochelari si un agent molecular injectat in pacient, care se ataseaza de celulele canceroase, ceea ce le face sa devina albastre atunci cand sunt vizualizate cu ochelarii.

” Suntem in primele etape ale acestei tehnologii si este necesara mai multa dezvoltare si testare , dar suntem cu siguranta incurajati de beneficiile potentiale pentru pacienti „, a declarat chirurgul Julie Margenthaler , MD , profesor asociat de chirurgie. „Imaginati-va ce ar insemna pentru pacient daca acesti ochelari ar elimina necesitatea de chirurgie in mai multe etape, durerii asociate , inconvenientelor si anxietatii.”

Margenthaler spune ca aproximativ 20-25% din pacientii cu cancer de san care au noduli eliminati necesita o noua interventie chirurgicala, deoarece tehnologia actuala nu arata in mod adecvat extinderea bolii in timpul primei operatiuni. Diferentierea celulelor canceroase de tesutul sanatos ar elimina aceasta procedura dureroasa si scumpa.

Intr-un studiu publicat in Journal of Biomedical Optics , cercetatorii au observat ca tumorile mici de 1 mm in diametru au putut fi detectate.

Via Science Daily

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com