Home >> Mediu >> Omenirea este cauza principala a zilelor caniculare

Omenirea este cauza principala a zilelor caniculare

Daca pana acum incalzirea globala era un fel de termen stiintific care oferea prea multe informatii si prea putin impact sesizabil in viata noastra, iata ca acest fenomen tocmai a fost declarat ca fiind cauza principala (peste 75%) a zilelor de canicula de pe glob. Cu alte cuvinte, daca sunteti topiti de caldura de afara, dati vina pe umanitate. Mai rau este ca in ritmul actual de incazire a climei, la jumatatea secolului peste 95% din zilele calduroase vor avea ca si cauza incalzirea globala, conform unui studiu publicat luni in revista Nature Climate Change.

Omenirea inca mai are o sansa sa se redreseze, fiind responsabila in acest moment de doar 18% din ploile torentiale ce fac ravagii in lume. Vestea proasta este ca o incalzire la nivel global cu doar 1 grad Celsius -ceea ce se va intampla la jumatatea acestui secol- va duce la dublarea ploilor torentiale la nivel global, ceea ce inseamna inundatii catrastrofale si distrugeri imense si mai ales de pierderea de vieti omenesti.

Autorul principal al studiului, climatologul elvetian Erich Fischer si colegul sau Reto Knutti au luat in calcul cea mai caniculara zile inregistrate pana azi. Folosind 25 de modele computerizate, cercetatorii au simulat o lume in care omenirea nu genereaza gaze de sera si au descoperit ca aceasta zi apare odata la fiecare trei ani. Apoi a fost calculat de cate ori a aparut ziua caniculara prin impactul omenirii asupra mediului, si numarul a crescut la 4 zile, adica trei din patru zile caniculare sunt generate de oameni. Mai mult, odata ce au fost introduse in ecuatie si gazele de sera urmand trendul actual de poluare, s-a descoperit ca la jumatatea secolului omenirea ar genera 26 de zile in fiecare an.

Desigur, toate aceste calcule sunt estimative si valorile pot varia destul de mult in diverse regiuni ale lumii. De exemplu, in Africa si America de sud influenta oamenilor este de 89% respectiv 88%, in timp ce in Europa este de 63%, America de Nord 67% etc. Pana la jumatatea secolului, daca ritmul de poluare va continua in acest ritm, toate continente vor avea de suferit din cauza actiunilor umane care vor fi responsabile de 93% din zilele caniculare.

Via Phys

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com