Home >> Arhitectura >> Orasele fantoma ale Chinei

Orasele fantoma ale Chinei

Nu mai este de mult un secret faptul ca chinezii copiaza tot. Inclusiv orase. Ce parere aveti de Paris din China? Da, chinezii au replicat orasul Paris la 9000 km departare. Exissta insa cateva diferente majore.

In Paris in miezul zilei veti vedea mii de oameni pe strazi. Ca sunt parizieni sau turisti, ca merg la cumparaturi sau acasa, ca fac poze sau pur si simplu stau, veti gasi oameni la tot pasul. Nu acelasi lucru se poate spune si despre replica chineza.

Constructia din Tianducheng- cum se numeste noul oras- a inceput in 2007. S-a dorit sa fie o comunitate care sa beneficieze de acelasi lux ca in Paris, in toate modurile posibile. Ca si in Paris, punctul central al orasului este o replica a turnului Eiffel dar care are doar 100 metri inaltime fata de cei 354 ai turnului din Franta.  Pe langa acest turn, au fost create multe alte repere.

Dezvoltatorii imobiliari au construit case pentru 100.000 de oameni pentru a aduce familiile din mediul rural in noua zona metropolitana. In 2007 (ultima data cand a fost numarata populatia orasului) locuiau doar 2000 de oameni in acest oras.  Mai mult, populatia pare a fi in scadere, ceea ce a facut media sa se refere la  Tianducheng ca „orasul fantoma”.

Vedeti in urmatorul videoclip o zi din viata acestui oras.

 

Un alt oras pustiu este si Kangbashi din provincia Ordos, un oras construit la 500 km de Beijing. A fost numit Dubai din nordul Chinei, situat in apropiere de resurse naturale pretioase intr-o regiune marcata de probleme de aprovizionare cu apa. Dar centrul urban al orasului Ordos, cunoscut sub numele de „Noua zona Kangbashi”, zona metropolitana, a fost in cea mai mare parte pustiu timp de cinci ani. Termenul de oras fantoma nu se datoreaza problemelor economice, contaminarii sau orice alte cauze care pot duce la abandonarea orasului – guvernul pur și simplu nu-i poate convinge pe oameni să se mute acolo.

Spre deosebire insa de „Parisul” chinezesc, aici locuiesc 500.000 de cetateni. Cifrele sunt indicate de guvernul chinez, dar este greu de stabilit daca este adevarat. Pentru acestia au fost construite cladiri noi,  s-au construit apartamente unul dupa altul, asta desi traficul pe strazi este infim iar blocurile zgarie nori stau neocupate si cladiri in valoare de peste 5 miliarde de dolari sunt nefolosite si fara personal.

Oficialii orasului sunt increzatori ca este doar o problema de timp pana cand oamenii care locuiesc acum la 30 km departare in vechea zona a orasului vor veni sa se mute in noul oras iar institutiile administrative au fost deja mutate in aceasta zona.

 

Daca esti in cautarea unor apartamente de vanzare, click aici pentru oferta completa.

Booking.com

Check Also

Acest „copac” inteligent are avantajele ecologice ale unei paduri mici

Planificarea unui oras nu este ceva simplu, mai ales cand se doreste o dezvoltare durabila …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com