Home >> Editoriale >> Orasele inteligente

Orasele inteligente

Termenul de oras „inteligent” defineste orasul care foloseste tehnologia pentru a imbunatati calitatea vietii precum si pentru a scadea impactul asupra mediului si a reduce cererea de energie.

San Francisco

Orasul este considerat ca unul din cele mai bune orase unde se poate locui in SUA. Orasul investeste puternic in energia regenerabila, in acest moment 41% din utilitatile orasului folosesc acest tip de energie. Exista o structura bine pusa la punct pentru vehiculele electrice, cu 110 statii de incarcare. Transportul in comun este bine utilat iar biciclistii si pietonii (inclusiv cei cu dizabilitati de vedere) au la dispozitie aplicatii care ii ajuta sa vada cel mai bun traseu prin oras.

In anul 2020 orasul San Francisco si-a propus sa aiba zero deseuri. Pentru asta s-a investit intensiv in sistemul de recilare, care acum poate recicla aproape orice. Procentul actual de reciclare in oras este de 80%!

 

Amsterdam

Amsterdam este ajutata de companii multinationale sa devina un oras inteligent. Companii ca Phillips, Cisco, IBM si zeci de alte companii au sediul aici si ajuta orasul sa inoveze.

La o plimbare pe „Climate Street” vei vedea o parte din tehnologie deja in uz. Gunoiul este colectat de camioane electrice nepoluante. Statiile de autobuz, panourile publicitare, luminile strazii sunt alimentate cu energie solara. Mii de case si firme au acoperisurile izolate pentru o cat mai buna rezistenta termica.

In alta parte a orasului, vaporasele au la dispozitie statii de incarcare pentru bateriile care acum propulseaza ambarcatiunea, in loc de motorizarea diesel. Casele au fost modernizate cu tehnologie ce permite controlul luminilor si electrocasnicelor. Sumele de ordinul miliardelor de euro au fost investite in acest oras si rezultatul se vede.

 

Tokyo

Ca si in cazul orasului Amsterdam, companii de profil investesc masiv tehnologie pentru a face acest oras „inteligent”.

In 2006 Tokyo a inceput agresiv sa isi tehnologizeze orasul. Palatul Imperial este considerat in acest moment o Insula Verde in jungla orasului. Pana in 2015 se doreste renuntarea la stalpii de pe strazi si inlocuirea lor cu copaci. Peste 1 milion de copaci vor fi plantati. In plus, se mizeaza pe energia solara, eoliana, iar masinile electrice/hibride sunt folosite ca premii pentru afacerile si persoanele care folosesc sisteme ecologice.

Cativa km langa oras se afla satul ecologic al Panasonic. Parcul foloseste energie regenerabila si utilitati ultra eficiente. Sistemele de automatizare verifica starea vremii si determina care este cel mai bun timp pentru a spala rufele.  Becuri LED sunt instalate in case, consumand 1/6 din consumul unui bec incandescent, iar noua generatie de celule de combustibil combinate cu energia solara creeaza energie electrica in mod autonom. . Telecomutingul (sistemul care permite unei persoane sa lucreze de la distanta, de obicei de acasa, fara a fi prezenta la sediul firmei)  este foarte incurajat in aceaste case, ceea ce salveaza milioane de tone de CO2 anual.

 

Xinjiang

Multe din orasele Chinei sunt renumite nu pentru cat de „inteligente” sunt ci pentru cat de poluate sunt. Conducerea orasului Xinjiang vrea sa schimbe aceasta perceptie nu atat printr-o infrastructura fara precedent cat prin interconectarea sistemelor si procesarea informatiilor.

Fiecare statie de autobuz din oras este echipata cu un ecran electronic care arata cand va sosi autobuzul in statie. Telefoanele mobile sunt de asemenea conectate la acest sistem. Orasul este conectat la un sistem de camere care pot fi accesate pe internet si accesibil via telefon mobil. Asta permite o monitorizare a traficului in timp real si evitarea congestia in trafic.

Casele sunt echipate cu butoane de panica. Exista de asemeni un sistem de Securitate Sociala care spune oficialilor orasului daca exista un numar crescator de persoane fara serviciu. Guvernul stie in orice moment care este ocupatia sau fiecarei persoane din oras.

 

Seattle

Seattle este recunoscut pentru interesul fata de mediu. Unul din motivele principale este scutirea majora de taxe pentru afacerile si rezidentii care folosesc tehnologii ecologice. Mai mult, daca un rezident nu isi permite sa cumpere tehnologie ecologica, dar se incadreaza intr-un minim de venit beneficiaza de ajutorul orasului. Asta inseamna izolarea peretilor, mansardelor, ferestrelor si altele.

Locurile de munca in domeniul tehnologiei inteligente sunt foarte multe, cu peste 300 de companii care angajeaza mii de oameni. Seattle este lider in SUA pentru practici inovative pentru constructia de structuri ecologice. Cererea de constructii eficiente energetic este foarte mare. Toate astea duc la cel mai mica valoare a sumei platite pentru electricitate pe tot cuprinsul SUA. In plus, orasul are cea mai scazuta rata de emisii de carbon din State.

 

Copenhaga

Copenhaga este unul din cele mai inteligente orase de pe planeta. Poate si datorita faptului ca isi doresc sa nu mai aiba emisii de carbon pana in anul 2025, ceea ce accelereaza revolutia tehnologica.

Copenhaga a atras multe companii inovatoare care folosesc strazile orasului ca zona de testare pentru tehnologie ecologica. De exemplu, a fost creata o comunitate prietenoasa cu mediul in care locuiesc circa 40.000 de rezidenti, carora li s-au creat si locuri de munca in zona respectiva.

Cand nu exista trafic pe strazi, luminine strazilor se opresc. Orasul are integrat un sistem de masurare a calitatii aerului pentru a masura nivelul poluarii. Aplicatiile de pe telefoanele mobile verifica locurile libere in parcari, consumul de electricitate.

 

 Stockholm

In 2010 Comisia Europeana a numit orasul Stockholm „Capitala Verde a Europei in 2010”.  Orasul are instalate multe solutii practice pentru  ecologizarea orasului.

Orasul este asezat strategic pe coasta sudica a Suediei avand conectiuni cu diverse destinatii internationale. Exista trenuri de mare viteza care conecteaza orasele principale, aproape 2000 de statii de autobuz in oras si mai mult de 1000 de locatii de trenuri si trolee pentru deplasare.

Orasul are si foarte multa verdeata, sunt circa 1000 de parcuri (30% din spatiul orasului), sapte rezervatii naturale in cadrul orasului iar locuitorii orasului recicleaza anual aproximativ 100kg de deseuri de persoana.  90% dintre cetateni locuiesc in nu mai putin de 300 m de spatiu verde. Exista de asemeni doua statii de tratare a apei reziduale unde se produce biodiesel pentru autobuzele orasului. Chiar si excesul de caldura din apele reziduale este folosit pentru incalzirea locuintelor.

http://www.youtube.com/watch?v=lhO0sGJ0Eb8

 

Viena

Viena este o metropola cu peste 1.7 milioane de rezidenti, fiind unul din cele mai verzi orase din lume si care doreste sa devina si mai ecologic. Circa 14% din energia orasului este din resurse regenerabile. Chestionarul Mercer a nominalizat Viena ca orasul cu cea mai mare calitate a vietii atat in Europa cat si in lume.

Cea mai mare facilitate de prelucrare a biomasei din Europa ofera caldura pentru 75.000 de rezidenti si cladiri publice. Orasul vrea sa ajunga sa aiba 300.000 m² de panouri solare instalate pana in 2020.

Mai mult de 90% din populatia orasului are acces rapid la mijloacele de transport in comun. Orasul are un sistem de carduri inteligente care calcueaza automat taxa pentru fiecare mod de transport, un lucru foarte bun pentru ca sistemul public de transport deserveste mai mult de 1.3 milioane pasageri zilnic.

http://www.youtube.com/watch?v=kQ3HCcuChRs

 

New York

New York a creat o viziune foarte clara a ceea ce va cuprinde viitorul oras inteligent. O modalitate de a atinge acest tel se intampla deja prin proiectul celor de la Cisco si City24/7, care au lansat impreuna o platforma interactiva care plaseaza strategic ecrane inteligente in intreg orasul si care permite raportarea de stiri, evenimente și cupoane. Pentru asta este folosit vechiul sistemul de telefonie publica din oras. Hub-urile vor avea  tehnologia NFC precum si Wi-Fi.

Orasul a permis accesul dezvoltatorilor software la peste 1300 de seturi de date.  Sunt premiati dezvoltatorii care dezvolta cea mai buna aplicatie pentru oras folosind datele primite.

 

Evident, lista este departe de a fi incheiata. Mari orase ca Barcelona , Londra , Paris, Berlin , Seoul etc au programele lor care sunt sau vor vor fi puse in practica pentru a face orasele sa fie inteligente. Pentru asta insa este nevoie de investitii masive, coeziune si perseverenta in decizii precum si educarea rezidentilor. Nu putem decat spera ca si in Romania vor aparea astfel de orase.

 

Gaseste-ti jobul perfect in orasul tau. Cauta joburi Oradea sau joburi Sibiu.

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com