Home >> Tehnologie >> Panoul publicitar care transforma aerul in apa potabila

Panoul publicitar care transforma aerul in apa potabila

A prelua apa din aer nu este o noutate, in multe locuri din lume oamenii au invatat cum sa capteze apa din ceata care se ridica dimineata, in special in regiunile uscate. Atunci cand fantanile nu sunt o solutie iar lacurile si raurile sunt prea departe, singura solutie ramane captarea apei din aer cu un fel de plasa care retine picaturile de apa.

Cercetatorii lucreaza la noi materiale care sa captureze mai multa umiditate pe centimetru patrat si mai multe organizatii caritabile distribuie noile tehnologii in zonele unde aceasta este necesara dar greu accesibila.

Avantajul unui astfel de sistem este pasivitatea sa, sistemul este lasat sa faca ceea ce trebuie, zi si noapte. Dezavantajul: nu se produce prea multa apa. Cu toata tehnologia existenta si oricat de bune sunt materialele, inca nu este o solutie pe termen indelungat.

O solutie inteligenta a fost dezvoltata in Peru sub forma unui..panou publicitar. In Lima, aerul are o umiditate de 98%, dar cu toate acestea, climatul arid al zonei face ca accesul la apa potabila sa fie din ce in ce mai problematic.

Studentii de la UTEC (Universitatea Tehnologica si Inginerie din Peru) au lucrat cu agentia de publicitate DraftFCB Mayo si au creat primula panou publicitar capabil de a produce apa potabila din aerul inconjurator. Inventia produce astfel circa 100 de litri de apa pe zi si aproape 9450 de litri in trei luni, echivalentul apei consumate de o suta de familii. Proiectul a fost foarte bine primit de catre locuitori care isi doresc acum sa vada aceste panouri peste tot in oras.

O alta solutie implica adaugarea de electricitate pentru a grabi procesul si cantitatea de apa. Compania Eole Water incearca sa faca asta folosind panouri solare si turbine eoline. In cazul turbinelor eoliene, sistemul este similar celor care genereaza electricitate, doar ca i-au fost adaugate diverse dispozitive precum un compresor, un sistem de preluare a aerului si un condensator de umiditate:

Din pacate insa pentru sistemul de turbine eoliene, pretul este prohibitiv, sistemul costa aproape jumatate de milion de dolari. E adevarat si faptul ca sistemul genereaza circa 1000 de litri de apa pe zi. Sistemul solar insa se vinde mult mai bine, avand pretul de 39.000 de dolari si poate produce intre 75 si 150 de litri de apa pe zi. In unele tari, sistemul este subventionat de guvern iar odata cu producerea in masa se asteapta o reducere substantiala a pretului, astfel incat sa devina o alternativa la sistemele actuale.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


eighteen + 4 =

Booking.com