Home >> Mediu >> Parcul natural Vacaresti

Parcul natural Vacaresti

Pe locul fostului rezervor de apa a aparut o rezervatie naturala, unde natura si-a reintrat in drepturi si gazduieste acum peste 110 specii de pasari si animale salbatice. Saptamana trecuta a fost aprobata ordonana care stabileste crearea parcului natural Vacaresti, o delta urbana in cadrul orasului Bucuresti.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, sarbatorita in fiecare an pe 5 iunie, a fost deschis și Observatorul Parcului Natural Vacarești, un centru inaugurat la etajul 17 al unui bloc-turn dintr-un complex rezidential din apropierea micii delte urbane. Vizitatorii care doresc sa priveasca Lacul Vacaresti de la inalțime vor avea acces gratuit in observator, unde vor gasi materiale informative, dar si binocluri si o luneta pentru a vedea mai bine canalele baltii sau zonele cu stufaris. Accesul se face pe baza de programare si informatiile sunt prezentate de catre voluntari in acest proiect.

Zona verde are 190 de hectare si ar deveni  prima arie protejată urbana a tarii. In prezent, „delta din Bucuresti” este unul dintre cele mai mari spatii verzi din capitala, alaturi de Parcul Tineretului, care are o suprafata de 200 de hectare.

„Au trecut 41 de luni de cand fotograful Helmut Ignat a descoperit aceasta comoara a biodiversitatii, acest showcase de tip Antipa, in fostul rezervor de apa pe care l-a proiectat Ceausescu gresit si care a ramas in parasire. In Buenos Aires exista Costanera Sur, care are peste 200 hectare si este vizitata anual de peste 1 milion de turisti. Cam asta e si destinatia acestui parc in care sunt peste 110 specii de pasari si animale. Acesta este un parc destinat bucurestenilor.” a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

„Vor exista zone economice, zone tampon si zone strict protejate unde cuibăresc pasarile. Va fi un „mall verde” ce va fi foarte bine administrat. Va fi administrat asa cum se administreaza parcurile naturale, de un consiliu din care vor face parte oameni de stiinta, membri al Guvernului, reprezentanti ai ONG-urilor, ai primariilor, ai Muzeului Antipa sau ai Academiei Romane”, a completat Mihaiu.

„Am descoperit cu surprindere ca sunt mii de hectare de arii protejate in toate marile orase din lume. Noi avem o comoara a biodiversitatii. Valoarea acestui spatiu nu e data neaparat de animalele spectaculoase; toate micile animalute sunt importante. Cel mai spectaculos lucru care trebuie protejat este peisajul, după care urmeaza pasarile”, a apreciat fotograful Helmut Ignat, care a fotografiat balta Vacaresti pentru revista „National Geographic Romania”.

Zona lacului Vacaresti este o ramasita a Bucurestiului de alta data. Inainte de comunisti, aici au fost facute improprietariri de catre regele Ferdinand, iar terenurile au fost nationalizate in perioada comunista. In 1988 cartierul a fost distrus pentru a face loc unui obiectiv de utilitate publica: lacul de acumulare Văcărești. S-a construit un dig, dar lacul de acumulare a rămas un proiect nerealizat: lucrarea hidrotehnica a fost abandonata din cauza unor greseli tehnice (la prima incercare de umplere s-au produs inundatii), dar si ca urmare a prabusirii regimului comunist.

Copyright imagini: Helmut Ignat.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


14 − 8 =

Booking.com