Home >> Sanatate >> Parfumurile sintetice sunt foarte periculoase pentru oameni

Parfumurile sintetice sunt foarte periculoase pentru oameni

Plin de petrol toxic sau sub forma de chimicale sintetice derivate din carbune, „parfumul” este un termen generic pentru orice ingredient vor producatorii sa adauge in produsele lor. Este un ingredient cheie in parfumuri, deodorante si apa de colonie. Se pune intr-o gama larga de produse de la detergenti, sapunuri si produse de curatat pana la scutece, lumanari, medicamente, produse cosmetice si creme de protectie solara. In timp ce unele parfumuri si arome sunt adaugate pentru a da un miros placut, altele sunt folosite pentru a masca mirosuri chimice dure ale celorlalte ingrediente.

Parfumul este numit si „noul fum second-hand”. Ca si tigarile, parfumul este periculos pentru sanatatea oamenilor, iar efectele sale toxice raman ore in sir dupa ce a fost folosit. Conform unui studiu facut in 2009, problema cu parfumul este ca de fapt nu este parfum obtinut din produse naturale ci mai degraba produsele chimice sintetice derivate din petrol si gudron. Conform cercetatorilor, „de-a lungul ultimilor cincizeci de ani, intre 80 și 90 la sută din ingrediente de parfumare au fost sintetizate din petrol și unele dintre cele mai des intalnite substanțe chimice nocive din produsele de parfumare includ chimicale precum acetona, fenol, toluen, acetat de benzil si limonen.”

Doar 800 din cei aproximativ 4.000 de substante chimice utilizate ca parfumuri au fost testate pentru toxicitate, fie singure, fie in combinatie cu altele. Aceste substante chimice sunt atat de vatamatoare incat „Academia Nationala de Stiinte din SUA a grupat aromele cu insecticide, metale grele si solventi ca si categorii de substante chimice carora ar trebui sa li se acorde prioritate pentru teste de neurotoxicitate.” Toate aceste toxine provoca leziuni ale sistemului nervos central. Reactiile fizice la parfumuri sunt clasificate ca (1) respiratorii – astm alergic și non-alergic, ducand la sindrom de disfunctie a cailor respiratorii reactive, (2) neurologice – migrene, greata, ameteli, confuzie mentala, (3) piele – iritație, sensibilizare si (4 ) ochi – lacrimare, inflamare.

Oamenii care folosesc produse care conțin parfum sintetic creaza o bula de toxine care continuă sa fie in aer ore de la prima utilizare si care afectează pe toti cei din apropiere, in special persoanele care au astm, existand dovezi ca expunerea la parfum poate contribui la dezvoltarea de astm la copii. Chiar daca in Europa legile sunt mai clare si producatorii trebuie sa expuna pe produs daca acesta contine unul din cei 26 de alergeni cunoscuti, ramane insa o mare majoritate de arome pentru care nu se cunosc inca efectele adverse.

 

Via TreeHugger

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × four =

Booking.com