Home >> Social >> Părul ca simbol social

Părul ca simbol social

Din cele mai vechi timpuri, taierea, vopsirea si alte actiuni aplicate parului au fost si continua sa fie parte din viata noastra. In multe societati antice, rasul parului de pe cap, fata si uneori brate era o practica curenta. Parul era folosit pentru a identifica oameni de diverse religii sau cei care apartineau unei clase sociale sau aveau afiliatii politice specifice. In diverse civilizatii parul nu era decat o problema suplimentara, cum era cazul in Egipt unde barbati si femei deopotriva isi radeau parul de pe cap pentru a scapa de purici si purtau in loc diverse peruci si barbi colorate.

In Israelul antic, parul lung era vazut ca o rusine pentru barbati in timp ce in Roma , parul lung si barbile nu erau o problema pana in primul secol DC cand guvernatorul Romei le-a interzis senatorilor sa poarte barbi. In schimb, musulmanii apreciau parul facial pentru a se distinge de alte religii, in special crestinii.

Parul, mustata si barba erau vopsite in diverse culori in Britania de catre saxoni, practica care a disparut dupa cucerirea romana in secolul XI, pentru ca francezii au decis ca toti cei care nu se barbieresc vor merge in iad. Pana in secolul XVI, barbatii erau obligati prin lege sa-si rada barbile si sa-si taie parul, ca doua secole mai tarziu, orice rus care purta barba platea o taxa de 100 de ruble pe an.

Primele unelte erau piatra, silexul, scoicile si alte materiale ascutite. Mult mai tarziu au experimentat cu aparate de ras din bronz, cupru si fier. Daca azi folosim un aparat de ras pentru a ne barbieri sau o masina de tuns pentru a ne taia parul, trebuie sa ne amintim ca aceste unelte au aparut abia in secolul XX intr-o varianta care sa nu implice taieturi multiple. O descoperire importanta a venit odata cu utilizarea unui aparat electric de ras ca solutie alternativa la aparatele de ras cu lame ascutite, in special pentru persoane care sufera de hemofilie.

In zilele noastre, modul in care oamenii isi taie parul poate reprezenta apartenenta la o miscare culturala, la o religie, la un mod de viata. Parul a devenit simbol social, de apartenenta la un grup social sau pentru a le indica mostenirea, de a indica credinta in ceva (nu doar religios) sau pur si simplu pentru ca asa le face placere.

Exista si situatii in care parul (sau lipsa lui) este folosit pentru simboluri deplasate (gen skin heads care identifica persoanele cu tendinte rasiste) in timp ce tunsoarea Mohawks are legatura cu formatiile de punk. Unele tunsori sau frezuri sunt apreciate de catre anumiti oameni, tendinta data de diverse grupuri sau personalitati ale momentului.Modul in care va fi purtat parul va fi intotdeauna un mod de exprimare al oamenilor si cu siguranta acesta se va schimba in urmatorii ani.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com