Home >> Social >> Pastele la romani

Pastele la romani

Celebrat atat in crestinism cat si in iudaism, dar in forme si perioade diferite, Pastele este o sarbatoare a primaverii. Daca pentru crestini Pastele inseamna comemoreaza evenimentul fundamental al crestinismului, Invierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu, pentru iudaici Pesah (Pastele) reprezinta sarbatoarea libertatii sau a azimilor, — sarbatoarea lor anuala in amintirea evenimentelor relatate in Biblie ale trecerii prin Marea Rosie si a eliberării lor din robia Egiptului.

Pastele nu se sarbatoreste in aceeasi zi in fiecare an, pentru că nu corespunde unei date fixe din calendarul gregorian (care urmareste miscarea Soarelui si schimbarea anotimpurilor). Data celebrarii Pastelui are la baza echinoctiul de primavara si mișcarea de rotatie a Lunii in jurul Pământului. Astfel, Pastele se sarbatoreste in duminica imediat urmatoare primei luni pline dupa echinoctiul de primavara.

In acest an Pastele va fi sarbatorit in aceeasi zi de catre crestinii ortodocsi si catolici, pe 20 Aprilie. Perioada este propice achizitiei de pachete turistice de Paste, existand multiple oferte Paste 2014 in ofertele agentiilor de turism. Se poate alege intre oferta Cipru Paste 2014 sau o vizita la Muntele Athos in oferta pentru Grecia Paste 2014.

Termenul de Paste nu este pe deplin lamurit din ce limba sau combinatie de cuvine a aparut. Dupa unii specialisti, termenul ebraic de Pasti a trecut prin forma lui aramaică – Paskha, termen inca folosit azi pentru a denumi Pastele crestin, fiind preluat de primii crestini datorita faptului ca sarbatoarea crestina a coincis cu Pastele evreilor in anul 33.

Ortodocsii se pregatesc pentru intampinarea sarbatorilor de Pasti prin „postul Pastelui” numit si „Postul Cel Mare”, post care dureaza 48 de zile. In mod oficial, postul incepe dupa „Duminica iertarii”, in ziua de luni a saptamanii a 7-a de dinaintea sarbatorii de Pasti. Preparatele de Pasti care in general, nu lipsesc de pe masa sunt ouale rosii, drobul de miel, pasca şi cozonacul. Cel mai raspandit obicei crestin de Pasti este vopsirea de oua rosii, desi in prezent se vopsesc ou si de alte culori. Explicatia pentru culoarea rosie ar putea veni de la legenda care relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a aaezat cosul cu oua langă cruce si acestea au fost inrosite de sangele care picura din rănile lui Isus.

In tara exista diverse traditii si obiceiuri de Paste. In Bucovina, flacaii trebuie sa se duca cu flori la casele fetelor dragi lor, iar ele trebuie sa le ofera un ou rosu daca le impartasesc sentimentele. In Moldova, in dimineata urmatoare dupa noaptea Invierii se pune un oua rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii.  In Banat, la micul dejun din prima zi de Pasti, se tamaie bucatele si apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de pasti (paine sfintita cu o gura de vin).

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


three × 1 =

Booking.com