Home >> Editoriale >> Pentru prima data energia solara va depasi energia eoliana in 2013

Pentru prima data energia solara va depasi energia eoliana in 2013

Instalatiile fotovoltaice vor produce in 2013 la nivel global circa 36.7 gigawatti, o crestere de 20% fata de 2012, in timp ce fermele eoliene vor contribui cu  35.5 gigawatti, adica aproape cu 25% mai putin decat anul trecut, anunta Bloomberg New Energy Finance.

Cifra ar fi mai mare, dar in calcul au fost luate doar panourile fotovoltaice, fara instalatiile de genul celor din Spania care concentreaza energia solara pentru a incalzi un lichid care produce abur din care se produce electricitate.

Mare parte din aceasta crestere se datoreaza reducerii costurilor raportate la energia solara per watt precum si stimulentele acordate in Japonia si China. In ceea ce priveste energia eoliana, a carei capacitate era aproape dubla decat energia solara in 2011 da semne de incetinire a ritmului de crestere in Europa, SUA si China, in mare parte datorita politicilor energetice neclare. Cu siguranta insa ca se va produce o substituire de investititi, bani exista pe piata iar energia solara probabil va beneficia de acestia.

Bloomberg mai spune ca pana in 2030, ambele tehnologii vor contribui aproape la egalitate la capacitatea mondiala de energie. Energia eoliana va produce circa 17% din capacitatea de energie la nivel global de la 5% in prezent, in timp ce energia solara va creste la 16% de la 2% in prezent.

Capacitatea cumulata a energiei eoliene a fost de aproape trei ori mai mare la sfarsitul lui 2012 fata de energia solara, cu 278.000 MW produsi de turbinele eoliene comparativ cu 104.000 MW produsi de panourile fotovoltaice.

Acestea sunt insa doar previziuni care pot fi schimbate prin aparitia unor tehnologii superioare celor actuale in urmatorii ani sau a unor noi surse de energie, caz in care investitiile vor fi redirectionate. Deja se vorbeste de celule solare nano care pot fi aplicate pe orice suprafata. Se vorbeste si de turbine eoliene cu marimi mult mai mari ale paletelor, care vor produce mai multa energie, precum si de ferme de turbine instalate in largul marilor.

Ramane de vazut care va fi viitorul, important este sa se produca energie intr-un mod cat mai ecologic si la preturi cat mai mici.

 

Via Treehuger

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com