Home >> Energie >> Peste 20% din energia electrica a lumii vine din surse regenerabile

Peste 20% din energia electrica a lumii vine din surse regenerabile

In 2013, sursele de energie regenerabila au ajuns la un nou record: 22%,  o crestere de 8% fata de anul 2012, ajungand la aproape un sfert din energia consumata la nivel global.

Odata cu dezvoltarea politicilor locale de suport pentru acest tip de energie s-a investit foarte mult in acest sector in multe tari. Astfel, inca alte 95 de economii in curs de dezvoltare ofera suportul necesar, in crestere evidenta fata de 15 tari in 2005. Se ajunge ca azi sa existe 144 de tari in care exista politici de instalare de solutii pentru energie regenerabila.

Se estimeaza ca in 2013 circa 6.5 milioane de oameni lucreaza in mod direct sau indirect in acest domeniu. Pe langa generarea de energie electrica, s-au dezvoltat si alte domenii adiacente:

• Incalzirea si racirea folosind sisteme de energie bazate pe biomasa, energie solara si geotermala au ajuns la nivel global la o valoare de 10%.

• Biocombustibilii lichizi furnizeaza aproape 2.3% din solicitarile existente la nivel global.

• Hidroenergia a crescut cu 4% la aproape 1000GW in 2013, fiind responsabila cu aproape o treime din energia regenerabila adauga in cursul acestui an. Alte surse regenerabile de energie au crescut în mod colectiv cu aproape 17%, la o valoare estimata de 560 GW.

• Piata panourilor solare a ajuns la un nou record anul trecut, adaugand circa 39GW la un total general de 139GW. Pentru primul an, panourile solare au generat mai multa energie decat turbinele eoliene, reprezentand circa o treime din capacitatea de energie regenerabila adaugata in 2013. Chiar daca la nivel global investitiile in panourile solare au scazut cu 22% raportat la 2012, capacitatea noilor instalatii a crescut cu 32%. China a fost principalul motor al acestei cresteri, urmata de Japonia si Statele Unite.

• In 2013 au fost adaugati peste 35GW de energie eoliana, la un total general de 318GW la nivel global. Totusi, in ciuda acestor recorduri, piata a scazut cu aproape 10GW fata de 2012, in principal datorita scaderii pietei americane. Instalarile in largul marii au crescut insa cu 1.6GW, in special in Uniunea Europeana.

• China, SUA, Brazilia, Canada si Germania raman tarile in care s-a investit cel mai mult in energie regenerabila. In China s-a depasit pentru prima data capacitatea energiei generata din combustibil fosil si nuclear.

• A crescut numarul oraselor, zonelor si regiunilor care cauta sa treaca la folosirea integrala de energie regenerabila fie pentru un anumit sector sau la nivel economic global.

• Uruguay, Mauritius si Costa Rica sunt tarile de top care au investit in energie regenerabila raportat la PIB anual.

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × 4 =

Booking.com