Home >> Design >> Piata de mobila din Romania

Piata de mobila din Romania

La sfarsitul anului trecut, piata de mobila din Romania valora aproximativ 2.4 miliarde lei, in scadere cu 1.7% fata de aceeasi perioada a anului 2012. In acest an, vanzarile au crescut cu peste 11%, impulsionate atat de exporturi (18.5%) cat si de sectorul de constructii rezidentiale. Firme de prestigiu si-au deschis magazine iar consumul intern a crescut cu 7.4%.

Producatorii ofera produse de mobilier atat pentru sectorul rezidential cat si mobila pentru birouri, pe fondul cresterii numarului de cladiri de birouri aflate in constructie sau care isi gasesc noi proprietari si chiriasi. In sectorul rezidential, in magazinele producatorilor se gasesc solutii complete pentru mobiliarea camerelor (accesorii suplimentare, saltele Relaxa, corpuri de iluminat, textile etc).

Ce se cauta pe piata de mobilier? Individualitatea produselor pare sa fie cea mai importanta anul acesta, la fel ca si sustenabilitatea, in special pentru mobilierul de export. Confortul si valoarea practica au si ele un rol foarte important in alegerea mobilierului. Se cauta canapele si fotolii comode, colorate in diverse culori dar si uni. Trendurile de design propun solutii indraznete in culori vii, dar si o reintoarcere la stilul clasic si vintage. Stilul modern – dar totusi avand o reminescenta atemporala de design – evidentiaza o reintoarcere la acele traditii din urma cu zeci de ani. Modelele florale sunt iar la moda iar in magazine au aparut zeci de solutii care dau o nota aparte camerelor.

Deloc suprinzator, nu se mai foloseste un singur stil, ci o combinatie de stiluri, o serie de influente artistice grupate pentru a produce un efect nou. Se folosesc din nou sculpturi dintr-o serie de materiale si texturi pentru a crea puncte focale unice si subiecte de conversatie. Materialele naturale sunt aduse in interior: plantele sunt aduse in interiorul casei, peretii devin suport pentru plante, se folosesc pietre de dimensiuni mari pentru a sustine diverse sectiuni interioare. In exterior se mizeaza pe culori vii pentru a oferi o noua identitate caselor si dependintelor. Se incearca stiluri unice si idei care pot parea traznite dar atunci cand sunt bine gandite, au un efect deosebit. Tehnologia 3D este pusa in aplicare pentru a crea diverse forme de arta moderna sau chiar pentru a crea mobilier din materiale exotice.

Un alt aspect tine de modularitatea mobilierului. Multi designeri propun solutii modulare unde mobilierul are utilizari multiple si poate fi mutat usor sau readaptat diverselor nevoi, fara a fi nevoie de o potrivire de culoare sau design intre elemente. Lemnul folosit pentru mobila are o culoare odihnitoare; stejarul si ciresul sunt din nou folosite dupa ce o buna perioada s-a mers pe culori inchise. Vorbind de culori, albul si negrul sunt din nou culori folosite pentru mobila si niciodata n-au aratat mai bine.

Booking.com

Check Also

Munca la birou trebuie sa inspire

Este bine stiut faptul ca productivitatea unui angajat depinde de mediul in care lucreaza si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com