Home >> Social >> Piata muncii in Romania pentru absolventii de facultate

Piata muncii in Romania pentru absolventii de facultate

Anul 2014 a adus o crestere a numarului de locuri de munca disponibile in tara, multe firme fiind interesate in acest moment sa gaseasca forta de munca pentru proiectele lor. Chiar daca mai exista o reticenta in investitii (binevenita de altfel dupa boom-ul din anii precedenti), companiile incep sa desfasoare diverse proiecte care necesita oameni pregatiti in diverse domenii. Peste o treime din companii dispun de bugete salariale mai mari pentru acest an si sunt anticipate cresteri ale numarului de angajati cu peste 30%.

O problema care apare insa la nivelul intregii tari este existenta unui numar mare de absolventi care se angajeaza pe domenii diferite fata de cele pentru care au studiat. Daca in cazul liceelor aceasta situatie se datoreaza in special conjuncturii, pentru cei cu studii superioare situatia este ciudata, pentru ca un numar de 80% dintre absolventi practica alta meserie decat cea pentru care s-au pregatit.

Multi dintre absolventi se „califica” astfel la locul de munca, incepand lucrul in diverse pozitii care sunt departe de pregatirea lor. Desi unii dintre ei au pregatire de specialitate in domenii precum economia sau afacerile, capacitatile lor nu sunt folosite sau nu isi pot gasi locuri de munca in domeniu, acceptand un salariu necesar pentru a-si satisface cerintele actuale dar neavand un plan pentru dezvoltare ulterioara prin folosirea aptitudinilor acumulate in anii de facultate.

Problema pare sa se datoreze modului in care este perceputa facultatea de catre studenti si orientarea lor catre profiluri care par a fi necesare in acest moment, fara viziune pentru viitor. O demostreaza si cifrele care arata faptul ca absolventii de stiinte sociale, drept si bussiness reprezintă 53% in Romania fata de 35% media in tarile din vestul Europei. Mai mult, in domenii precum stiintele umaniste, arta, matematica, asistenta sociala si surprinzator, informatica, valorile sunt cu mult sub media europeana, unele domenii fiind chiar pe un trend negativ.

Nici universitatile nu fac ceva pentru a contracara acest fenomen, multumindu-se sa isi completeze locurile disponibile, fara a vedea daca exista specializari pentru care exista un numar mic de absolventi  sau sa influenteze piata muncii prin crearea de absolventi specializati in domenii care nu au cautare. Multe universitati nici macar nu se intereseaza daca absolventii lor chiar au unde sa lucreze dupa absolvire si n-au nicio idee de fapt ce s-a intamplat cu acestia dupa ce au parasit facultatea, daca si-au gasit de munca in domeniul in care au fost pregatiti. Universitatea din Bucuresti este printre putinele din domeniu care monitorizeaza partial viitorul absolventilor lor, dar programul lor are nevoie de ceva mai mult decat un simplu chestionar pentru obtinerea unor date calitative.

Problema pare ca porneste de la liceu, unde elevii nu sunt consiliati si nu li se ofera indrumare in cariera, multi dintre ei alegand facultatea dupa indrumarile rudelor sau prietenilor, in loc sa intre intr-un domeniu in care pot avea succes. Sistemul educational din Romania este astfel structurat incat nu se pune accent pe aptitudini cat pe invatarea cantitativa, nu exista o indrumare a elevilor pentru domenii care sa fie pe masura aptitudinilor lor, chiar daca aceste domenii sunt in acest moment mai putin banoase sau apreciate.

Din fericire, piata muncii incepe sa se schimbe, si acum companiile vin in cautarea absolventilor inca de pe bancile facultatii. Marile firme deruleaza programe care cauta studenti bine pregatiti carora li se ofera programe de pregatire in cadrul firmei si daca este cazul, chiar locuri de munca permanente. Studentii sunt invitati sa isi foloseasca astfel timpul si aptitudinile in domenii pentru care se pregatesc, fara a face rabat la calitatea invatamantului.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com