Home >> Sport >> Poate aceasta statistica sa prevada castigatorii la olimpiada de iarna?

Poate aceasta statistica sa prevada castigatorii la olimpiada de iarna?

Cate medalii se vor castiga la olimpiada de la Soci si de catre cine? Pentru orice impatimit de statistici si pentru pariori, a putea face previziuni este o informatie foarte importanta.

Doi frati, Dan si Tim Graettinger cred ca au raspunsul la aceasta intrebare, si veti fi suprinsi cum l-au aflat.  Lui Dan i-a venit ideea in timp ce urmarea decernarea premiilor la jocurile olimpice din 2010. Inspirat deregula celor de la Google de 20% (prin care inginerii de la Google sunt incurajati ca 20% din timpul lor sa fie alocat catre proiecte personale, care eventual in viitor ar putea sa aiba legatura cu Google), Dan a inceput acest proiect impreuna cu fratele sau, analist de date. De-a lungul urmatorilor patru ani, cei doi au colectat mai mult de 30 de seturi de date si si au rulat diverse simular pana cand au gasit un model care se potriveste cu castigatorii ultimelor doua edititii cu foarte mare acuratetel.

Grafiul de mai jos arata previziunea celor doi frati despre tarile care vor castiga cele mai multe medalii la olimpiada de la Soci.

 

“Daca am fi stiut cat timp ne va lua pentru a ansambla toate datele, poate Tim mi-ar fi spus sa lucrez la altceva” , a spus Dan Graettinger.

Avand grija sa evite speculatiile si prejudecatile, Dan a colectat fiecare bucata de informatie la care s-a gandit ca ar  fi de folos, din economie, geografie, religie, masuratori sociopolitice. Dupa ce Dan a compilat toate datele, Tim a creat un prim model care a determinat daca o tara va pleca de la jocurile olimpice cu cel putin o victorie. Multe natiuni, incluzand tari din Africa, America de Sud si Estul Mijlociu au fost relativ usor de previzionat.

Cea mai buna previziune insa se bazeaza pe ceea ce s-a intamplat la Olimpiada de vara acum doi ani. Mai exact, tarile care nu au castigat nicio medalie la aceasta olimpiada, este 100% sigur ca nu vor castiga nici la olimpiada de iarna.

Pentru modelul final, fratii au descoperit ca doar patru variabile previzioneaza in mod constant numarul de medalii pentru fiecare natiune, la olimpiade: marimea geografica, PIB pe cap de locuitor, valoarea exporturilor si latitudinea unde se afla situata capitala tarii.

“Este interesant cand sunt aduse impreuna date care in mod natural nu coexista” a spus Tim. „Nu se poate vedea o legatura intre numarul de medalii si toate aceste datee economice”.

Desigur, nu tote tarile se potrivesc perfect in acest model. Desi modelul fratilor previzioneaza corect succesul pentru 80% din tarile care au castigat trei medalii la jocurile din 2006 si 2010, alte tari nu s-au incadrat in previziuni. Coreea de Sud a castigat cu 16 medalii mai mult decat previziunea indicata, in timp ce Marea Britanie a castigat cu 24 de medalii mai putin. Ce a facut ca aceste tari sa castige sau nu?

Cea mai mare parte de medalii de Coreea de Sud au venit de la patinaj viteza, asta pentru ca acest sport este foarte popular in Coreea de Sud. Un alt factor este avantajul terenului propriu, Italia si Canada au castigat multe medalii in 2006 respectiv 2010.

Chiar daca fratii Graettinger nu fac pariuri folosind previziunile lor, o rata de 80% este cu mult peste valorile de pe piata. Deci, cine isi incearca sansele?

Booking.com

Check Also

(Video) Cat de repede poate merge o masina de Formula E?

Pe 13 septembrie 2014 la Beijing va avea loc prima cursa de Formula E dedicata …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com