Home >> Tehnologie >> Polimerii care se repara singuri si pot fi reciclati la infinit

Polimerii care se repara singuri si pot fi reciclati la infinit

Este aproape imposibil sa treaca o zi fara sa intalnim un polimer, acele molecule care sunt parte din vopseluri, plastic, ambalaje, masini, avioaane, telefoane, calculatoare si chiar si statia spatiala. Polimerii sunt peste tot si au devenit o prezenta atat de obisnuita in viata noastra incat anuntul cercetatorilor de la IBM ca au descoperit o noua clasa de polimeri pentru prima data in decenii, a starnit un interes major. Polimerii din aceasta clasa se repara singuri, sunt mai puternici decat un os si pot fi reciclati la infinit prin readucerea la materialul de baza.

Capacitatea de a recicla selectiv o componenta structurala a unui material ar putea avea un impact semnificativ asupra semiconductorilor si industriei de profil. De exemplu, companiile ar putea reface partile costisitoare dar defecte ale unui cip de calculator in loc sa-l arunce, ceea ce ar duce la economisirea de bani si scaderea cantitatii de deseuri electronice.

Conform unui document publicat in revista Science, cercetatorii de la IBM au descoperit doua tipuri inrudite de polimeri: unul care este in mare parte lichid, elastic si care se poate repara singur (daca este taiat in doua parti care sunt apoi unite, aceste se unesc ca si cum n-ar fi fost taiate niciodata) si un alt tip de polimer foarte rezistent. Polimerul lichid, numit organogel, poate fi readus la componentele de baza daca este udat cu apa, in timp ce polimerul rezistent trebuie dizolvat in acid.

„Odata ce este adus la forma originala, poate fi folosit ca material de baza pentru orice tip de polimer se doreste”, explica Jeannette M. Garcia, cercetatorul de la IBM si autorul principal al documentului. „Polimerul poate fi adus la materialul de baza. De obicei prin reciclare, lucrurile sunt topite si remodelate, iar proprietatile lucrului creat nu sunt la fel de bune ca prima data.”

Ca multe alte descoperiri stiintifice, polimerul super rezistent a fost descoperit accidental. In timp ce erau mixate diverse componente pentru un polimer cunoscut, Garcia nu a adaugat din greseala una din componentele necesare. Ceva mai tarziu, cand a incercat sa scoata polimerul, singura modalitate prin care a reusit sa faca asta a fost sa sparga recipientul cu un ciocan, pentru ca polimerul nu putea fi extras. Organogelul insa insa a fost descoperit cu intentie.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × 1 =

Booking.com