Home >> Mediu >> Poluarea aerului ucide 7 milioane de oameni anual

Poluarea aerului ucide 7 milioane de oameni anual

Anul trecut, Organizatia Mondiala  a Sanatatii a dat publicitatii un raport, bazat pe datele stranse pana in 2010, despre impactul poluarii asupra oamenilor. Cifrele indicate aratau ca poluarea aerului este o cauza de deces mai mare decat SIDA si malaria luate impreuna.

Din pacate, ultimul raport cu date preluate pana in 2012 arata ca lucrurile sunt chiar mai grave decat se credea. Chiar si cu noile inovatii tehnice si reguli impuse in societatile dezvoltate, numarul deceselor cauzate de poluarea aerului in diverse forme ajunge la 7 milioane pe an.

OMS a constatat ca poluarea aerului exterior a fost vinovat de o valoare estimata de 3,7 milioane de decese in 2012 din mediul urban si rural la nivel mondial, iar poluarea aerului din interior, cea mai mare parte cauzate de gatit (!), utilizarea ineficienta a carbunelui si biomasa este cauza a 4,3 milioane de decese in 2012 .

Deoarece mulți oameni sunt expusi atat la poluarea aerului din interior cat si din exterior, exista o suprapunere in aceste două numere, dar OMS estimeaza ca numarul total al victimelor datorate poluarii aerului in 2012 a fost de aproximativ 7 milioane, ceea ce este tragic, deoarece trebuie facut atat de putin pentru a salva atat de multe vieti.

Noile date indica o legatură puternica intre expunerea la poluarea aerului atat in interior cat si in exterior si bolile cardiovasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale si boli cardiace ischemice, precum si o legatura intre poluarea aerului si cancer. Toate astea se adauga problemelor generate de poluare privind bolile respiratorii, inclusiv infectii respiratorii acute si a bolilor pulmonare obstructive cronice.

Decese provocate de poluare externa – defalcate pe tipul bolilor generate:

40% – bolile cardiace ischemice;
40% – accident vascular cerebral;
11% – boli pulmonare obstructive cronice (BPOC);
6% – cancer pulmonar
3% – infectii respiratorii acute la copii mai mici.

Decese provocate de poluare interna – defalcate pe tipul bolilor generate:

34% – accident vascular cerebral;
26% – bolile cardiace ischemice;
22% – BPOC;
12% – infecții acute respiratorii inferioare la copii
6% – cancer pulmonar

Ce se poate face? Este mai mult decat necesara reducerea poluarii in toate formele ei, de la renuntarea la combustibilii fosili pana la utilizarea echipamentelor electrice pentru gatit, renuntarea la masina personala sau utilizarea ei intr-o masura mult mai mica, plantarea de copaci, gestionarea deseurilor care duc la emisii de gaze de sera si multe alte optiuni care sunt disponibile fiecaruia dintre noi, fara a fi nevoie de concesii enorme.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × 3 =

Booking.com