Home >> Social >> Pregateste-ti casa pentru iarna

Pregateste-ti casa pentru iarna

Odata cu venirea iernii este necesara o verificare temeinica a diverselor sectiuni din casa pentru a pastra cheltuielile reduse si a va proteja casa. O parte din aceste activitati pot fi rezolvate de catre fiecare proprietar, in timp ce altele vor necesita ajutor specializat.

Sistemele actuale de incalzire presupun existenta in case a unor calorifere din fonta sau aluminiu racordate la un sistem central de incalzire. Daca in cazul blocurilor verificarile sunt facute de specialistii chemati de administratia blocului, la casele care nu sunt racordate la sistemul central de incalzire (termoficarile zonale) va fi nevoie de verificari suplimentare.

La case gasim de regula cazane din fonta sau din otel care folosesc combustibili solizi pentru incalzire. Solicitati unui specialist sa inspecteze cazanul pentru a va asigura ca sistemul este curat si in stare buna astfel incat sa obtineti maxim de randament. In plus, la inspectie se va vedea si daca exista scapari de monoxid de carbon. Asigurati-va ca vatra sau orice gura de aerisire a unui aparat de incalzire care utilizeaza combustibili gazosi, ulei, lemn sau carbune este curate si in stare buna. Acest lucru va preveni incendiile si intoxicatiile cu monoxim de carbon.

Tot pentru incazire se mai folosesc si pompele de caldura sol-apa, numite si pompe geotermale, care utilizeaza caldura solara din pamant si o extrage cu ajutorul unor schimbatoare de caldura. Verificati sistemele auxiliare daca amestecul de apa-glicol functioneaza corect si produce caldura.

Turturii de pe casa si podurile de gheata care se formeaza pot cauza diverse probleme. De obicei acestea apar din cauza scurgerilor defectuoase de apa si aer care ingheata apa. Un specialist poate identifica si remedia scurgerile de aer si izolarea inadecvate in podul sau mansarda casei. Adugati prelungiri ale burlanelor care sa elimine apa intr-o zona pe unde nu se trece sau care poate fi trecuta usor. In cazul canalelor colectoare, verificati pompa de apa daca aceasta functioneaza si goleste canalul.

Verificati acoperisul casei de portiuni crapate sau lipsa. Uitati-va dupa zone deterioate sau slabite care pot cauza scurgeri in timpul furtunilor de iarna sau odata cu depunerea zapezii. Indepartati frunzele stranse in jgeaburi care vor acumula umiditate si pot bloca scurgerile.

In cazul ferestrelor, daca nu se mai inchid bine sau a aparut spatiu intre geam si perete, folositi silicon pentru umplerea distantei. Garniturile de cauciuc se ung cu substante pe baza de silicon, care conserva calitatile de etansare si elasticitate ale acestora. Feroneria se unge cu ulei pentru angrenaje fine (asemeni celui pentru masina de cusut) sau cu vaselina speciala. Produsele de mentenanta se gasesc de obicei la firmele care vand tamplarie PVC.

In gradina, deconectati toate furtunurile  si eliminati apa din ele pentru a preveni inghetul si spargerea lor. Opriti apa care se duce catre gradina pentru a preveni inghetarea ei pe tevi. Scoateti combustibilul din utilajele care nu mai sunt folosite sau bagati utilajele intr-o magazie unde nu exista pericol sa inghete carburantul.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


12 − 4 =

Booking.com