Home >> Tehnologie >> Prima frunza biologica creata de om poate genera oxigen folosind apa si lumina

Prima frunza biologica creata de om poate genera oxigen folosind apa si lumina

Daca umanitatea spera sa exploreze stelele, vom avea nevoie de noi modalitati de a recrea viața de pe Pamant la bordul unei nave spatiale folosita pentru a strabate distante cat mai mari. Stocarea de provizii si echipamente in cantitati extreme nu este o solutie, iar aceasta situatie l-a facut pe studentul Julian Melchiorri de la Colegiul Regal de Arta sau creeze o frunza biologica artificiala care produce oxigen la fel cum fac si frunzele copacilor.

Problema cu frunzele naturale in explorarile spatiale este ca plantele nu pot inflori in gravitatie zero. Dar odata cu aceasta frunza artificiala, navele spatiale ar putea avea rezervoarele pline de oxigen. Melchiorri a reusit sa creeze o frunza care are acelasi functii ca o frunza naturala dar imbunantatita. Frunzele artificiale folosesc cloroplaste extrase din celulele plantelor naturale care apoi sunt suspendate intr-un material realizat din proteine de matase. In momentul in care primesc lumina si o mica cantitate de apa, frunzele biologice artificiale produc oxigen, dar intr-o maniera care le permite sa fie folosite si in conditii speciale.

Sistemul folosit pentru crearea frunzelor biologice artificiale poate fi folosit si ca filtru de aer in ventilatia cladirilor, producand oxigen suplimentar care poate fi pompat in cladire.

„Materialul este extras direct din fibrele de mătase”, explica Melchiorri. „Acest material are o proprietate uimitoare de a stabiliza moleculele. Am extras cloroplastele din celulele plantelor și le-a pus în interiorul acestei proteine ​​de matase. Ca rezultat am creat primul material de fotosinteză, care traieste si respira la fel cum face o frunza.”

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × 3 =

Booking.com