Home >> Social >> Primii pasi

Primii pasi

Orice parinte poate confirma faptul ca primii pasi facuti singur de catre un copil este unul din cele mai importante momente din viata copilului. Pana atunci vor exista incercari impreuna cu parintii de a merge, unii vor renunta si vor prefera statul in brate, altii vor incerca din rasputeri sa faca cativa pasi singuri inainte sa ajunga in bratele primitoare ale parintilor.

Poate ca nu este un mare pas pentru omenire, dar pentru copil si pentru cei din jurul sau lucrurile se schimba radical. Apar diverse nevoi atat pentru copil cat si pentru parinti. Se trece de la clasicul tarc pentru bebe la o zona mult mai mare de vizitat, cu partile incitante ale explorarii dar si cu pericolele care exista in orice casa.

De-a lungul primului an de viata, copilul isi dezvolta coordonarea si muschii in corp. Va invata sa stea singur in fund, sa se rostogoleasca si sa se tarasca pentru a ajunge la diverse lucruri. Incepand cu luna a noua, incep provocarile atat pentru el cat si pentru parinti. Momentul in care se va ridica sa mearga singur tine insa de increderea in el si in ceilalti.

Cei mai multi copii fac primii pasi undeva intre 9 si 12 luni si incep sa mearga bine intre 14 si 15 luni de la nastere. Sunt copii care insa nu vor face asta decat in luna a 17-a si nu au nicio problema in viata. Pentru a ajunge insa aici, au nevoie de ajutor la inceput din partea celor din jur.

Incepand cu luna a 9-a, copilul va incerca probabil sa se ridice singur tinandu-se de mobila. Peste cateva saptamani, copilul va intelege ce inseamna sa se ridice si sa stea. O buna perioada va testa acest aspect, pentru ca este mai greu decat pare. Dupa care va incepe sa mearga tinandu-se de mobila ca un suport necesar. Vor mai trece insa cateva saptamani pana cand va avea curajul sa o porneasca singur intr-o directie, acest lucru se intampla de obicei pe la 12 luni.

Tinand cont ca musculatura nu este dezvoltata, unii parinti apeleaza la premergatoare pentru a-l ajuta pe copil sa isi intareasca picioarele. Nu exista un consens general daca aceste premergatoare ajuta sau nu, cum nici achizitia unui carucior pentru copii nu este considerata o solutie buna sau rea.

Incepand de la 14 luni, copilul poate sta si se poate ridica singur. O luna mai tarziu, va fi in stare sa mearga destul de bine, incercand sa se bucure de jucariile din jur. Pozitia corpului pentru mers nu este insa cea finala, picioarele sunt departate pentru a-si mentine stabilitatea. Chiar daca va face progrese majore, nu va fi in stare sa mearga singur cu adevarat pana la 1 an jumatate, varsta la care va incerca sa se suie pe mobila, sa urce scarile singur, chiar daca va mai avea nevoie de putin ajutor. Va fi momentul in care incearca sa dea cu piciorul intr-o minge si desigur, va incerca sa danseze dupa muzica care ii place.

Dupa varsta de doi ani, copilul va incepe sa mearga ca un viitor adult, va reusi sa sara singur iar mersul devine cursiv. Odata ce implineste trei ani, multe din miscarile sale vor fi naturale si involuntare. Va putea sa mearga singur, sa urce scarile, nu va mai avea nevoie sa se concentreze atunci cand are nevoie sa stea sau sa alerge. Va reusi sa stea intr-un picior daca este nevoie, chiar daca asta implica ceva concentrare si efort.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com