Home >> Mediu >> Pungile de plastic sufoca omenirea

Pungile de plastic sufoca omenirea

La nivel mondial , un trilion de pungi de plastic de unica folosinta sunt folosite in fiecare an, aproape 2 milioane in fiecare minut. Utilizarea variaza foarte mult de la tara la tara, de la peste 400 pe an pentru tarile din Europa de Est pana la 4 pe an pentru Danemarca si Finlanda. Pungile de plastic sunt adesea folosite doar pentru o chestiune de minute apoi sunt aruncate, asta in conditiile in care pungile rezista sute de ani in mediu si nu dispar niciodata complet.

Incepand cu secolul trecut, plasticul a cucerit planeta. Pe de-o parte un material minune, cu utilizari benefice, de la dispozitive medicale pana la vehicule mai usoare si mai eficiente. Pe de alta parte, plasticul permite productia de masa care umple depozitele de deseuri, plutesc pe oceane si sufoca animalele salbatice. Create folosind diversi aditivi netestati suficient sau deloc, materiale plastice sunt cauza sau unul din motivele multor probleme de sanatate, inclusiv anumite tipuri de cancer si infertilitate.

Avand in vedere multitudinea de probleme asociate cu pungile de plastic , multe comunitati din intreaga lume au incercat să se elibereze de dependenta lor prin impunerea de interdictii si taxe. Cea mai veche taxa este aplicata in Danemarca din 1993 tuturor producatorilor de pungi de plastic, care platesc un impozit in functie de greutatea suportata de punga. Magazinele au dreptul sa treaca costurile asupra consumatorilor , fie in taxa pe punga sau in pretul altor produse. Efectul initial al acestui sistem a fost o scadere impresionanta de 60% reducere la utilizarea pungilor de plastic.

Una dintre cele mai cunoscute masuri impotriva pungilor de plastic este taxa pe punga din Irlanda, adoptata in 2002. A fost prima taxa care taxa direct consumatorii, pornind de la o rată de 15 euro centi pe punga . In termen de cinci luni de la introducerea masurii , utilizarea pungilor de plastic a scazut cu peste 90 la suta . Gunoiul a fost de asemena redus foarte mult. De-a lungul anilor , utilizare pungilor a inceput sa creasca, astfel ca in 2007, taxa a fost crescuta la 22 de eurocenți , iar in 2011, legea a fost modificată cu scopul de a mentine utilizare anuala a pungilor la 21 sau mai putin de pungi de persoana.

Multe comunitati se uita la masuri de reducere a utilizarii pungilor de plastic si spera sa imite succesul irlandezilor. Exista astfel multe tari in care cumparatorii platesc pentru a primi pungi de plasti la cumparaturi a sac de plastic speră să imite succesul irlandez . Alte țări europene în care consumatorii plătesc pentru cumpărături de plastic pungi – , fie prin lege sau voluntar- Belgia , Bulgaria , Franta , Germania , Letonia si Olanda . Pe intreg teritoriul Uniunii Europene , statele membre vor fi în curand obligate sa ia măsuri pentru a reduce utilizarea pungă de plastic cu pana la 80 la sută pana in 2019 .

Reducerea cantitatii de material plastic in mediul marin a fost un factor major de reglementari ale pungilor de plastic in Europa si nu numai. Intr- o notă cu privire la propunerea de reduce a utilizarii pungilor de plastic , Comisia Europeană constata ca „in Marea Nordului , s-a gasit plastic in stomacurile a 94% dintre pasari. Pungile de plastic au fost gasite în stomacurile mai multor specii marine pe cale de disparitie , cum ar fi broastele testoase verzi, albatrosii cu picioare albastre si marsuini. ” Pe scurt , „cel puțin 267 de specii diferite sunt cunoscute ca au suferit indigestii sau au fost prinse in deseurile marine de plastic.”

Motivele pentru luarea de masuri împotriva pungi de plastic variaza de la focare de malarie asociate cu pungile care blocheaza canalizarile in Kenya sau cauzeaza inundatii in Bangladesh , Camerun si Filipine. Bovinele sufocate cu pungi de plastic au dus la reglementari in Texas si in comunitatile indiene unde vaca este considerata un animal sfant, in timp ce in Emiratele Arabe preocuparea o prezinta camilele.

In China s-a incercat limitarea utilizarii pungilor de plastic in anii 1990 in cateva orase si provincii, dar succesul a fost limitat. Inainte ca Beijing-ul sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 2008, o lege nationala a intrat in vigoare si interzicea vanzarea de pungi subtiri de plastic si perceperea de taxe pentru pungile de plastic groase. Guvernul chinez a raportat o scadere cu doua treimi a utilizarii pungilor, desi impactul pare sa fi fost mult mai mic. .

In Statele Unite , au fost adoptate reglementari impotriva pungilor de plastic la nivelul a 133 orase sau chiar la nivel mai larg. In Hawai de exemplu nu se vand pungi deplastic. Consiliul municipal din Chicago a votat pentru interzicerea pungilor in aprilie 2014 iar Dallas si Washington, DC , sunt printre cele cateva jurisdictii care taxeaza 5-10 centi pentru fiecare punga de plastic sau hartie. In Canada , o mare parte a acțiunii este voluntara , cu un numar mare de comercianti cu amanuntul care participa la aceasta restrictie. Provinciile Ontario si Quebec au injumatatit fiecare utilizarea pungilor de plastic printr-o varietate de masuri, inclusiv premierea in magazin pentru utilizarea de pungi reutilizabile si aplicarea de taxe de catre vanzatori. Magazine de băuturi alcoolice din Manitoba , Quebec si Nova Scotia au renuntat de tot la aceste pungi de plastic.

America Latina gazduieste , de asemenea, o serie de initiative pentru a reduce sacii de gunoi de plastic și deseurile, inclusiv interzicerea in orasele chiliene Pucón si Punta Arenas precum si in statele din Buenos Aires și Mendoza din Argentina. Intr-o serie de state braziliene pungile trebuie sa fie biodegradabile.  Saci carryout într-o serie de state braziliene sunt necesare pentru a fi biodegradabil . In São Paulo  a fost interzisa utilizarea pungilor de unica folosinta gratuite incepand cu ianuarie 2012, in dorinta de a folosi pungi refolosibile sau biodegradabile, dar masura a fost eliminata de un ordin judecatoresc  care a sprijinit industria de profil. In mod similar , Mexico City a interzis pungile de plastic pentru cumparaturi in 2009 , dar sub presiunea producatorilor de materiale plastice, masura a fost inlocuita inainte de punerea in aplicare cu o initiative de reciclare – o tactica folosita peste tot in lume de grupurile industriale de profil impotriva interdictiilor stricte sau taxelor.

 

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × 1 =

Booking.com