Home >> Mediu >> Reciclarea produselor electronice

Reciclarea produselor electronice

Aruncarea produselor electronice a devenit o problema globala la fel de mare precum poluarea aerului si risipa de mancare. Desi reciclarea produselor electronice este o actiune usoara si facila, la nivel global intre 80 to 85% din aparatele electronice sunt aruncate la gropile de gunoi sau incinerate fara a se recicla diverse parti, eliberand toxine in aer. Continutul excesiv de plumb in deseurile electronice poate provoca diverse tulburari ale sistemului nervos central si periferic, impreuna cu boli legate de rinichi și sange.

Cantitatea de deseuri aruncata la nivel mondial este intre 20 si 50 milioane tone metrice; economic, inseamna arunca zeci de milioane de dolari in aur, argint, cupru, aluminiu in fiecare an. Problema reciclarii este majora, doar 12.5% din deseurile electronice este reciclata. Deseurile electronice sunt deseurile cu cresterea cea mai rapida, astfel ca 70% din deseurile toxice sunt de fapt deseuri electronice.

Pentru fiecare 1 milion de telefoane mobile care sunt reciclate, 35274 kg de cupru, 772 de kg de argint, 75 de kg de aur si 33 de kg de paladiu pot fi recuperate. Este nevoie de 539 de kg de combustibil fosil, 48 kg de produse chimice si 1,5 tone de apa pentru fabricarea un computer si a unui monitor. Reciclarea a 1 milion de laptopuri salveaza energie echivalenta cu energia electrica utilizata de 3657 case de noi intr-un an.

Ce putem face in aceasta privinta? Un număr mare de ceea ce este etichetat ca „e-waste” nu este de fapt deseu electronic, ci reprezinta mai degraba echipamentele electronice intreg sau parti care pot fi folosite pentru reutilizare sau pot fi reciclate pentru recuperarea materialelor. Daca pentru unii oameni, aparitia unui nou tip de telefon inseamna aruncarea celui vechi (in medie un utilizator foloseste un telefon pentru un an si jumatate), pentru multi oameni folosirea unor monitoare SH, componente, periferice sau laptopuri SH reprezinta o achizitie sau o donatie binevenita. Utilizarea unei imprimante laser second hand este un mod de a reduce din valorile extreme de deseuri electronice. Asta desi in Romania si in foarte multe tari din lume exista o legislatie clara in privinta depozitarii si incinerarii deseurilor electronice.

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com