Home >> Editoriale >> Romania pe harta vinului

Romania pe harta vinului

Cele opt regiuni viticole din Romania produc sortimente variate de vinuri si alte bauturi din struguri. Cultivarea vinului este o indeletnicire straveche pe aceste meleaguri. Drept urmare, exista o lunga traditie in prelucrarea strugurilor si obtinerea de vinuri de calitate, multe dintre ele premiate la competitii internationale si bine cunoscute la nivel mondial. Chiar si asa, Romania exporta anual vin in valoare de doar 17 milioane de euro, o valoare mult prea mica pentru capacitatea de productie si piata existenta.

La nivelul intregii tari sunt peste 180.000 de hectare de vita-de-vie – locul cinci in Europa dupa Spania, Franta, Italia si Portugalia-, cea mai extinsa regiune ocupand peste 70.000 de hectare. In tara exista 37 podgorii care includ 123 de centre viticole si la care se adauga 40 de centre viticole independente, aflate in afara podgoriilor. Odata cu atragerea de fonduri europene, s-au deschis noi podgorii de catre investitori particulari, insa si in aceste conditii, doar 28% din suprafata cultivata este in circuit comercial, restul fiind podgorii particulare folosite pentru utilizarea proprie a recoltei. Multi producatori internationali au cumparat suprafete sau chiar podgorii pentru a-si extinde afacerea, afacerea fiind rentabila atat din punct de vedere al sumelor investite dar si a calitatii pamantului.

Podgoriile se intind pe tot teritoriul tarii, atat in zonele de deal cat si pe nisipurile din sudul tarii si colinele din Dobrogea. Suprafata mare pe care se intind aceste podgorii face ca vinul sa aiba proprietati diferite in zone relativ apropiate, de exemplu regiunea viticola a Banatului unde se produce sortimentul de vinuri Recas beneficiaza de un climat cu usoare nuante mediteraneene, in timp ce in zona Crisanei, unde gasim vinul Nachbil – Shiraz se face simtita influenta climei din Europa centrala.

Desi la nivel mondial exista o cerere mare pentru vinuri rosii, in Romania se consuma cel mai mult vinurile albe, seci si mai putin dulci spre demidulci. Ultimii ani au adus si o schimbare in gusturile romanilor, astfel ca pe lista de preferinte au intrat si vinurile rosé care inseamna 10% din totalul de vin consumat. Mai mult, si in special in perioada sarbatorilor, romanii au inceput sa ignore pretul vinului si sa cumpere in functie de calitatea acestuia. Cu un consum de 24 de litri pe an, romanii nu sunt in topul consmatorilor, dar asta nu-i impiedica sa cumpere vin de peste 400 de milioane de euro din restaurante si magazine.

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com