Home >> Turism >> Salina Turda

Salina Turda

Salina de la Turda este printre cele mai apreciate saline din lume, dovada fiind aprecierea de care se bucura si articolele aparute in presa straina.

Chiar daca lipsesc dovezile de folosire a salinei in perioada daco-romana, probabil distruse in urma diverselor intamplari naturale, salina are o vechime de sute de ani, referinta catre aceasta localitate si extragerea de sare facand diverse informatii din 1075. Prima atestare clara este datata in 1 mai 1271, cand se daruia capitlului din Transilvania „ocna de sare de la Turda”. Ulterior, atat capitlul din Strigoniu, cat si cel din Alba Iulia si episcopul Transilvaniei capatau privilegii pentru folosirea sarii din Ocna din Turda.

Sarea a fost considerata multa vreme ca o marfa de pret si nu doar pentru ca avea calitatea de a mentine nealterate alimentele. Soldatii romani erau platiti, pe langa suma lunara de bani, cu bucati de sare. Asa cum exista Drumul Matasii, exista si Drumul Sarii, existent de obicei la nivel regional.

In anul 2008 salina de la Turda intra într-un amplu proces de modernizare şi amenajare in cadrul programului PHARE, fiind redata circuitului turistic incepand cu luna ianuarie 2010. Mai multe detalii si informatii pe site-ul oficial

Booking.com

Check Also

De ce e bine sa mergem in vacanta?

Vacantele aduc beneficii nu doar celor care promoveaza cat si celor care isi aloca o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com