Home >> Mediu >> Scandalul Volkswagen indica o poluare extrema nedeclarata de producator

Scandalul Volkswagen indica o poluare extrema nedeclarata de producator

Producatorul auto german se pare ca de-a lungul timpului a reusit sa pacaleasca autoritatile indicand emisii de noxe mult mai scazute decat in realitate, cu ajutorul unui program de calculator folosit strict in momentul in care masinile diesel erau verificate de autoritati.

Problema poate n-ar parea atat de grava dar s-a calculat ca valoarea reala a emisiilor masinilor diesel Volkswagen aduc un plus de 1 milion de tone de poluare nedeclarata dar care a ajuns in atmosfera. Iar problema este si mai grava in Europa, unde aproape jumatate din masinile de pasageri sunt diesel. Mai exact, ar insemna emisiile poluante combinate ale tutoror centralelor electrice, vehicule, industrie si agricultura din Marea Britanie.

In SUA au fost rechemate in service peste 482.000 de masini VW si Audi care folosesc motorul diesel Type EA 189. Calculand o valoare medie de utilizare a acestor masini, rezulta ca acestea ar fi emis in mod normal 1145 de tone de NOx anual in total (1.039 tone metrice). Dar, din cauza programului software gandit pentru a rula numai cand se efectua un control al emisiilor de catre autoritati, aceste motoare diesel au emis 10 pana la 40x mai multe NOx. Asta inseamna ca toata flota VW TDI la un loc a aruncat in aer intre 11,455 și 45,824 tone, mult mai mult decat limita admisa.

Nu toate emisiilor de NOx care includ dioxid de azot (NO2) și de oxizi de azot (NO) sunt periculoase, dar expunerea prelungita la aceste emisii poate provoca decese premature din cauza problemelor cardiace si respiratorii.

Deja in cateva tari s-au cerut anchete in aceasta privinta si diverse asociatii au solicitat plata de daune catre consumatori. In plus, grupul german ar putea plati o amenda de 18 miliarde dolari doar in SUA daca este gasita vinovata, pe langa alte sume care probabil vor fi cerute in alte tari unde au fost vandute aceste masini.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com