Home >> Editoriale >> Scurt istoric al cafelei

Scurt istoric al cafelei

Cafeaua este una din cele mai populare bauturi la nivel mondial, fiind omniprezenta in orice tara din lume. Nicio alta bautura nu este atat de venerata si respectata. Cafeaua poate fi bauta acasa, pe drumul spre serviciu, la birou, in cafenele sau in varf de munte; este ceva normal sa gasim intr-o bucatarie o cafetiera sau un expressor de cafea. Se scriu carti despre beneficiile cafelei, despre efectele cafelei, despre tipuri si sortimente de cafea.

S-au inventat zeci de aparate de cafea pentru a obtine cel mai bun gust cu minim de efort, exista comunitati intregi care discuta despre cum se prepara cea mai buna cafea. Cafeaua a trecut de la statutul de bautura energizanta la cea de bautura sociala, care aduna oamenii si creeaza noi prietenii, intareste relatiile interumane si decide viitorul tarilor in discutiile politice.

Desi exista atatea moduri in care se poate bea o cafea, nu exista decat doua sortimente de cafea: arabica si robusta. Arabica este cel mai frecvent cultivata (70% la nivel mondial) si este considerata ca avand un gust mai aromat. Robusta este mai rezistenta si mai ieftina, folosita de obicei pentru cafeaua instant.

Cuvantul cafea a ajuns in limba romana cel mai probabil din limba turca, care la randul sau l-a imprumutat din araba,  „qahwa” fiind cuvantul truncat al „qahhwat al-bun”, „vinul din boabe”. Nu se stie exact cum anume s-a descoperit cafeaua, exista doar legende; cel mai probabil a fost descoperita de catre arabi care au incercat diverse variante pana au ajuns la varianta de azi a cafelei. Comertul cu cafea a fost pazit cu strasnicie de arabi care au facut tot posibilul sa impiedice alte tari sa dobandeasca boabe de cafea. Pana in 1600 era interzisa scoaterea boabelor de cafea din tara, cu exceptia cazului in care erau mai intai uscate la soare sau fierte in apa. Ca urmare a acestui fapt, pentru multe secole, Yemen a servit ca sursa primara de cafea pentru intreaga lume.

Cele mai vechi dovezi credibile despre cafea sau arborele de cafea apar la mijlocul secolului al XV-lea, in manastirile din Yemen, sudul Arabiei. De aici, cafeaua s-a raspandit in Egipt si Africa de Nord, iar in secolul XVI a ajuns in Orientului Mijlociu, Persia si Turcia. Din Orientul Mijlociu, consumul de cafea s-a raspandit in Italia, apoi in restul Europei. Olandezii au transportat apoi cafeaua in Indiile de Est si America.

Cafeaua devine populara in Europa in secolul al XVII-lea, dar nu fara peripetii. Oponentii denumeau aceasta bautura „inventia amara a Satanei”. Odata cu aparitia cafelei in Venetia in 1615, clerul a condamnat aceasta bautura pana la interventia papei Clement al VIII-lea, care a fost solicitat sa intervina. Inainte de a lua o decizie, papa a decis sa guste bautura; gustul sau i-a placut si astfel bautura a primit aprobare papala.

Exporturile de cafea inseamna o industrie de 20 miliarde dolari la nivel mondial, cea mai mare parte fiind consumata de natiunile industrializate desi este produsa in tari cu nivel de trai scazut. Culturile de cafea valoreaza peste 100 miliarde dolari, ocupand locul doi dupa petrol dar inaintea gazelor naturale si aurului.

La nivel mondial, se beau peste 500 miliarde de cesti de cafea in fiecare an. In topul celor mai mari bautori nu sunt cum ne-am astepta, arabii sau turcii, ci italienii. 14 miliarde de cesti de cafea sunt consumate de italieni in fiecare an, care prefera varianta expresso. Totusi, per persoana, cele mai multe cafele baute de o persoana se beau in Finlanda . 67% din productia mondiala de cafea se afla in America de Sud iar la nivel mondial (Brazilia si Columbia) si in Asia (Vietnam), oferind locuri de munca pentru 25 milioane de oameni.

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *